Виенската филхармония печели „Биргит Нилсон”

Виенската филхармония печели „Биргит Нилсон”

Наградата е 1 млн.долара

Виенската филхармония ще получи наградата „Биргит Нилсон” в размер на 1 млн. долара (приблизително 730 000 Евро). Това оповести Рутберт Рейх- председател на фондацията, кръстена на името на шведското драматично сопрано, което почина през 2005г. Призът се връчва за невероятния принос на австрийския оркестър през изминалите 172 години съществуване и огромното му влияние в света на класическата музика. Церемонията ще се проведе на 8 октомври 2014г. в Концертната зала в Стокхолм в присъствието на Кралят на Швеция Карл Густав и съпругата му Кралица Силвия. Събитието ще бъде водено от журналистката Пия Линдстрьом- дъщеря на изтъкнатата шведска актриса Ингрид Бергман.Пред гостите на церемонията Виенската филхармония ще изнесе концерт под диригентството на Рикардо Мути. През 2011г. италианският маестро стана носител на същото отличие, наричано "Нобелова награда за музика". Две години по-рано наградата бе връчена на испанския тенор Пласидо Доминго съгласно личното желание и решение на самата Биргит Нилсон.
Наградата се предоставя както на оперен артист или диригент с активна творческа кариера, както и на на институция – оркестър, хор, оперна трупа, с изключителни постижения в областта на класическата музика. Фондацията, която връчва отличието, е инициирана от прочутата оперна прима Биргит Нилсон, която е била загрижена за общия спад на културните ценности и, по-специално, за стандартите при изпълнение на оперни творби. Преодоляването на подобни трудности я е мотивирало и е допринесло за бъдещия й успех. С тази награда шведското сопрано се надявала да предостави стимул и вдъхновение за младите творци да продължат своите усилия, за да достигнат до пълния си потенциал чрез планиране на кариерата си в дългосрочен план.
„Чувстваме се благодарни за получаването на наградата на името на Биргит Нилсон, която почитаме и обичаме”, обяви д-р Клеменс Хелсберг – ръководител на Виенската филхармония и председател на дружеството на Виенските филхармоници. По думите му, начинът, по който ще бъдат похарчени средствата, ще бъде разкрит през октомври след гостуването на престижния музикален състав в шведската столица. Хелсберг беше член на управителния съвет на фондация „Биргит Нилсон” през 2011г., но не и в момента. Според председателя на фондацията Рутберт Рейх, Виенската филхармония „илюстрира всички качества, които бяха важни за Биргит Нилсон- пълна всеотдайност, най-високи художествени стандарти и голяма гъвкавост. Тя обичаше да работи с този оркестър заради неговия специфичен звук и уникалната способност да „диша” едновременно с музикантите на сцената”.