Връчиха Международните оперни награди -2014

Връчиха Международните оперни награди -2014

На церемония в Лондон

Оперният директор Жерар Мортие, който почина преди месец на 70-годишна възраст, получи посмъртна награда за цялостен принос по време на церемонията по връчването на Международните оперни награди /International Opera Awards/.За три десетилетия Мортие е ръководил Кралския театър в Мадрид, Парижката опера и Залцбургския фестивал. Австралийският тенор Стюърт Скелтън бе избран за най-добър оперен певец, който изнесе и кратък рецитал. Неговият сънародник Бари Коски взе приза за оперен режисьор. В категорията „Най-добра оперна певица“ бе отличено немското сопрано Диана Дамрау. Сред номинираните тук бе и българската оперна певица Красимира Стоянова.
 Читателите на списание „Opera Magazine“ определиха малтийския тенор Джоузеф Калея за своя фаворит. Фестивалът в Екс ан Прованс получи годишната награда в категорията за международен музикален фестивал. На церемонията бяха връчени и статуетки на три оперни продукции, свързани с годишнините на Верди, Вагнер и Бритън, които светът отбеляза през 2013г: трилогията „Битката при Леняно“, „Двамата фоскари“ и „Ломбардци“ на Щатсопер Хамбург, „Парсифал“ – постановка на Фламандската опера и продукцията „Питър Граймс на плажа“ от фестивала в Алдебърг, Източна Англия. Спектакълът „Норма“ от Белини по време на Залцбургския фестивал спечели в категорията за „Най-добра нова оперна продукция“. Възпитаникът на Гилдхол скуул, баритонът Дънкан Рок и португалското сопрано Сузана Гашпар участваха със свои изпълнения на тържественото събитие. Американското мецосопрано Джейми Бартън грабна статуетката за млад изпълнител. Това е поредното й отличие, след като през 2013г. спечели конкурса “BBC Cardiff Singer of the World“.
 Тази година носител на приза в категорията „Диригент“ на Международните оперни награди е Кирил Петренко от Баварската Щатсопер. Хоровият състав на Фестивала Байройт бе отличен в хоровия раздел, а италианския Театърът в Комо, Италия и Операта в Цюрих спечелиха в категориите за „Достъпност“ и „Оперна трупа“.
Общо 21 са категориите на Международните оперни награди, сред които има за звукозапис и видеозапис, световна премиера, преоткрито произведение, за дизайнер и за меценат. Събитието се провежда за втора поредна година в Лондон и според създателите си, бизнесменът, меценат и истински поклонник на операта Гари Хеймън и редакторът на английското списание "Опера" Джон Елисън, има претенцията и сериозната възможност да се превърне в първия сериозен набор от награди за опера в света. Призовете са създадени за популяризирането на лиричния жанр, който през последните години навсякъде изпитва все по-големи финансови затруднения.