Мартинова: „За мен тангото е истинският живот”

Мартинова: „За мен тангото е истинският живот”

„Тангуарда” свирят утре в зала „България”

"Европейски музикален фестивал" запазва и развива традицията да представя танго и в тазгодишното си издание. На 9 април от 19.30ч. предстои гостуването на ансамбъл „Тангуарда” в състав Мария Мартинова /пиано/, Марсело Нисинман /бандонеон/, Даниел Роуланд /цигулка/ и Винфрид Холценкамп /контрабас/. „Този концерт ще е привилегия, защото представлява рядка възможнсот да се чуят тези музиканти, събрани заедно накуп”, сподели пианистката и основател на ансамбъла Мария Мартинова в ефира на Класик ФМ радио. Преди година и половина те се присъединяват към проекта „Тангуарда”, който от квартет се превръща в по-голям ансамбъл. „Мисля, че се получава много символично с този концерт в София с „Тангуарда”, защото основателят, аз, съм от България, а членовете на ансамбъла са от Европа”, добави Мартинова, като изрази подкрепата си за кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019г. „Ние символизираме по някакъв начин присъствието на България в Европа”, допълни тя.
Програмата, която музикантите ще представят в столичната зала „България”, носи заглавието „Танго без граници”. „Това е моя идея и е символ на много неща; докосва много елементи от моето артистично кредо и начинът, по който аз обичам да работя”, обясни Мария Мартинова. Пред колегата ни Георги Митов-Геми, тя разкри подробности около съдържанието на програмата. „Когато правя една програма, винаги се опитвам да разкажа едан история на публиката и винаги с музика, която лично аз обожавам. Ще има Пиацола, но някои от пиесите не са изпълнявани досега. Една от тях е „Onda nueve”, която е била сред партитурите, които Пиацола е изхвърлил в морето с думите „Аз вървя към бъдещето. Това е миналото”. Слава Богу, е имало едно копие, направено от един от музикантите, с които е работил композиторът и така успяхме да открием творбата. Ще има съвременни аранжировки на класически теми от танго репертоара”. Мария Мартинова не пропусна да отбележи значението на музиката на Пиацола върху нейното музикално обогатяване. „За мен Астор Пиацола е един от най-големите музикални гений на 20 век. Част от творчеството му въобще не е познато. Този човек е бил нещо изумително”.
В предстоящия концерт ще се изявят танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар. Те работят заедно от 2012 г. и редовно танцуват с много танго-ансамбли, сред които и „Тангуарда“.„Това ще бъде техния български дебют след участието ни в Белгия”, уточнява пианистката.
Въпреки че гостува в България предимно в танго проекти, възпитаничката на Джулиард скуул в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон не изневерява на класическата музика. „Когато направих тази крачка към друг жанр, погледнах на класическата музика под един друг ъгъл и я заобичах още повече”, подчертава Мартинова. „Когато кажем „танго”, хората мислят за танца. Това е ограничена идея и виждане. Да не забравяме поезията, живописните изкуства, свързани с него- това е една галактика!”, счита тя. „За мен тангото е истинският живот. То е среща на много различни видове музика, които присъстват много силно и равностойно в него. Освен това, докосва, предизвиква и описва всички възможни емоции, през които човешката душа минава- щастието, мъката, любовта, неконтролируемата омраза, тъгата, меланхолията, хуморът.” Какво още сподели Мария Мартинова ще чуете във файла под снимката вляво.
Билети за концерта „Танго без граници” ще откриете на касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.