Квартет „Казалс” в „Испанска пролет”

Квартет „Казалс” в „Испанска пролет”

Концертът е на 8 април в зала „България”

Концертът на световноизвестния квартет „Казалс”, който е част от афиша на Европейски музикален фестивал, бе включен в културната програма „Испанска пролет”, подготвена от Посолството на Испания в България. Тя бе представена лично от посланика Н.Пр. Хосе Луис Тапиа, г-н Луис Кановас - заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Испания с ресор „култура”, г-жа Селия Арана, директор на Отдела по образователни въпроси към посолството и г-жа Роса Моро, която ръководи института "Сервантес". "Навсякъде по света по време на криза се режат първо средствата за култура. И нашият бюджет е скромен, но пък с малко повече въображение и идеи можем да постигнем хубави и стойностни неща и с малко пари", сподели посланик Тапиа пред българските медии. В „Испанска пролет” са предвидени повече от 15 културни събития в рамките на 4 месеца, като част от тях вече бяха оценени от публиката – второто гостуване на Националия балет на Испания в НДК, както и цикъл филми на Карлос Саура в НАТФИЗ.

На 8 април 2014г. в зала "България" ще гостува струнен квартет "Казалс", обявен от сп. Strad за "Квартет на новото хилядолетие". Вера Мартинес Мехнер, Абел Томас, Джонатан Браун и Арнау Томас ще изпълнят творби на Моцарт, Лигети и Брамс. През последните месеци музикантите са изнесли над 20 концерта в цяла Европа. Придружавали са Краля на Испания на дипломатически посещения, при които са свирили на изключителна колекция инкрустирани инструменти "Страдивариус”. „За първи път се запознах с квартета по време на мандата ми в Словения. Там концертът бе изнесен в съпровод на филхармоничния оркестър на Любляна. Толкова голям беше успехът и толкова качествена музиката, че даже профани, какъвто съм аз, успяха да си дадат сметка за това”, заяви в интервю за Класик ФМ радио г-н Луис Кановас – заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Испания с ресор „култура”. „Това, което ме впечатли е, че те са много млади, а имат много богата и солидна кариера. Освен това, всички присъстващи в залата, независимо от тяхната подготовка, от тяхното ниво на познание на класическа музика, бяхме дълбоко развълнувани... Смея да твърдя, че фламенкото е нещо популярно, добре познато и прието от публиката, но за 3-годишния ми мандат в Словения, гостуването на Струнен квартет "Казалс" беше най-големият ни успех”, подчерта той.


Кановас допълни, че една от целите на програмата „Испанска пролет” е да се предостави „ фокусиран поглед върху всички наши прояви” през този сезон. На 24 април започва Международният фестивал на училищния театър на испански език.От 15 май ще бъде открита изложбата "Ателиетата графика на Миро", която ще гостува в Националната художествена галерия в София. Среща с фламенкото очаква жителите и гостите на Варна с танцът на „Огнената” Мерседес Руис. За 21- ви път ще се проведе Седмицата на испанското и иберийското кино, която ще започне на 11 юни в кино "Люмиер". Останалите културни събития от „Испанска пролет” ще откриете ТУК

Билети за концерта на Квартет „Казалс” ще откриете ТУК