20 май 2011, зала „България”, 19:30 „Музиката на Америка” с подкрепата на фондация

20 май 2011, зала „България”, 19:30 „Музиката на Америка” с подкрепата на фондация "Америка за България"

МИДОРИ, цигулка (САЩ) с участието на Симеон Симеонов, цигулка

През 2007 Мидори е определена от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за официален посланик на мира. Основава фондацията „Мидори и приятели” – стартирала през 1992 в отговор на сериозни съкращения на обучението по музика в Нюйоркските училища. През последните 17 години над 160 000 деца са се възползвали от тази програма. „Мидори и приятели” предвиждат цялостно музикално образование, семинари и концерти за деца, които не могат по друг начин да се обучават в областта на изкуствата. Фондацията вече си партнира с редица държавни училища в Ню Йорк. Самата Мидори участва в програмата, като изнася солови и камерни концерти заедно с други музиканти с разнообразна музика. „Мидори и приятели” представят ежегодно и детски фестивал в Ню Йорк.

През 2002 Мидори създава подобна организация и в Япония - „Споделяне на музика” с цел повишаване на културното опознаване. От парите, които цигуларката печели от престижната „Айвъри Фишър” награда през 2001, се създава още една организация с нестопанска цел: „Партньори в изпълнението” (Partners in performance). С цел популяризиране на камерната музика програмата се развива в САЩ. През 2004/5 под ръководството на Мидори се  създава програмата „Оркестрова резиденция”. Мидори прекарва седмица с местен младежки оркестър, който от своя страна е свързан с малък професионален оркестър Тя обучава младите музиканти и по този начин повишава информираността им за изкуствата.

Мидори работи в Южна Калифорния, в USC Thornton School of Music, като директор на отдела за струнни инструменти. Дава майсторски класове по целия свят. Работи съвместно с Вадим Репин по проекта „Поръчкови творби”. През февруари 2010 на свой рецитал в Сан Франциско тя изпълнява „Капричио” от Кщищоф Пендерецки. Първият й запис е на 14 годишна възраст за Philips, когато записва музика от А. Вивалди и Й. С. Бах с оркестър „Сейнт Пол” под диригентството на Пинкас Цукерман. Сега записва за Sony masterworks. Реализира на компактдиск цигулковите концерти от М. Брух и Ф. Менделсон-Бартолди заедно с Берлинска филхармония и диригент Марис Янсонс. Записът печели награда „Грамофон”, като същото отличие получава и записът й с пианиста Робърт Макдоналд на творби от френски композитори. През 2004 написва книгата „Просто Мидори” публикувана от немското издателство Хеншел.

Йохан Себастиан Бах (1685 – 1750)
Концерт за две цигулки в ре минор, BWV 1043
Vivace
Largo ma non tanto
Allegro

Солисти: МИДОРИ, цигулка
Симеон Симеонов, цигулка
Младежка филхармония „София” към НМУ „Л. Пипков”
Диригент: Деян Павлов

Панчо Владигеров (1899 – 1978)
Песен из „Българска сюита” оп. 21 №2
Солист: Симеон Симеонов
Панчо Владигеров (1899 – 1978)
Рапсодия „Вардар” за цигулка и оркестър, оп. 16
Солист: Симеон Симеонов

Пьотр Илич Чайковски (1840 – 1893)
Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп. 35
Allegro moderato
Canzonetta: Andante
Finale: Allegro vivacissimo

Солист: МИДОРИ, цигулка 
Класик ФМ М-Тел оркестър
Диригент: Максим ЕШКЕНАЗИ