Мехнер: „Публиката ни влиза в залата без предразсъдъци“

Мехнер: „Публиката ни влиза в залата без предразсъдъци“

„Казалс“ носят ценни инструменти в София

„Фактът, че квартетът е испански, от една страна, беше предимство в началото, когато се явявахме на конкурси в чужбина, тъй като няма предишен подобен състав. Хората не бяха изградили предварително своята представа за това какъв може да бъде един испански квартет. Така публиката влиза в залата без предразсъдъци на нашите концерти за разлика от моментите, в които същата тази публика посещава концерти на немски, френски, руски или американски квартет.“ Това заяви в интервю за Класик ФМ радио цигуларката Вера Мартинес Мехнер, която е част от състава на Струнен квартет „Казалс“. Музикантите ще изнесат концерт на 8 април от 19.30ч. в столичната зала „България“ в рамките на Европейския музикален фестивал. В програмата на концерта ще звучат творби от Моцарт, Лигети и Брамс. „Много обичаме да представяме различни епохи и различни стилове в един концерт, а не да се посветим само на романтични произведения или само на съвременни творби. Винаги трябва да има нещо, което се отличава“, поясни Вера Мартинес Мехнер. Тя сподели, че с нетърпение очаква срещата си с българската публика и има огромно желание да я опознае, както и страната като цяло.
Цигуларката подчерта, че заедно с колегите си от квартета ще свирят на ценни инструменти, които в някои държави трудно се допускат от митническите власти. „Винаги пътуваме с документите за тези инструменти, с което удостоверяваме, че те са наши и нямаме намерение нито да ги разменяме, нито да ги продаваме. Аз свиря на цигулка „Черути” от 18 век. Другият цигулар в нашия състав, Абел, свири на модерен инструмент. Той е изработен от Давид Баге- един от най-добрите лютиери, който живее и работи в Барселона. Виолистът Джонатан ще свири на инструмент от 17 век, като историята за изработката и произхода на неговата виола все още не е ясен. Челистът Арнау ще свири на виолончело с италианската марка „Курлето” от началото на 20 век“, разказа Мехнер в ефира на Класик ФМ радио.
Талантливата цигуларка не пропусна да отбележи и влиянието на кризата в Испания и по света, която „ограби“ музикантите. „От друга страна, духът на надеждата остана жив. Хубавото при музиката е, че не сме свързани само с един конкретен език и държава т.е. можем да се движим, можем да свирим както в Испания, така и в Япония, САЩ, България или Германия. Това е голямо предимство в професията ни“, каза още Вера Мартинес Мехнер. За майсторските класове на квартета, за работата с композитора Дьорд Куртаг и за последния албум, който излиза по повод предстоящия Великден, ще научите повече в звуковия файл под снимката.
Билети за концерта на „Квартет Казалс“ в София ще откриете ТУК