Доминго – „Доктор хонорис кауза” в Мурсия

Доминго – „Доктор хонорис кауза” в Мурсия

„Музиката трябва да бъде задължителна в училище”

Испанският тенор, баритон и оркестров диригент Пласидо Доминго бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Университета в Мурсия, Югоизточна Испания. Световноизвестният оперен певец, който гостува през февруари тази година в България, обяви, че за него е „голяма чест” да получи тази титла, която му предоставя толкова престижна институция „ с почти осем века история”. Това заяви Доминго на пресконференция преди церемонията по присъждането, като бе придружен от ректора на Университета в Мурсия Хосе Антонио Кобачо и от съветника по образование, университети и труд Педро Антонио Санчес. В присъствието на свои близки и приятели „Кралят на операта” изказа благодарността си за титлата и не пропусна да отбележи, че е посещавал многократно област Мурсия, която е „невероятна земя и място за голяма радост”. Той се надява да се върне отново на сцената на местния Театро Ромеа, което е много „лично пространство за всички вас”.
Пред медиите Доминго подчерта значението за преподаването на музика на децата от най-ранна възраст. „Трябва да има минимум един час на седмица в училищата. Въпреки че има специализирани учебни заведения, считам, че трябва да бъде задължително преподаването на музика на децата в училище.” В тази връзка, тенорът заяви, че е обичайно децата да слушат популярна музика, но трябва да бъдат „въвлечени в света на класическата музика, на оперите, на симфониите. Така се създава бъдещата публика, подкрепят се младите таланти, привлечени от музиката и се насърчава ориентацията им към културата”. Носителят на 11 награди „Grammy” и 2 стаутетки „Grammy Latino” смята, че трябва да се прилагат техники и игри, за да може преподаването на музика да не се превръща в досадна задача. Изучаването на музика е „невероятна материя, която прави хората чувствителни”.
Хосе Антонио Кобачо изтъкна значението и приноса на Пласидо Доминго към световната музика. Ректорът на Университета в Мурсия обяви също така и предложението за създаване на катедра по музикални изследвания, която да носи името на испанския оперен артист, роден в Мадрид. За тази цел официалното предложение ще бъде обсъдено от Съвета на ректорите на ВУЗ-а. Понастоящем Университетът в Мурсия, който е един от най-старите държавни университети в Испания и Европа, предлага качествени програми, курсове и специализации в множество области на академичното знание, в които се обучават над 38 000 хиляди студенти от целия свят. Припомняме, че катедра по музика и кино има само в Католическия университет в Мурсия, който представлява втората академична институция в града, но е частен университет, създаден през 1996г.