Почитатели на Бах спасяват къщата му от... паркинг?

Почитатели на Бах спасяват къщата му от... паркинг?

Не е пъроваприлска шега

Музеи, архиви, дворци и мемориали за най-известните немски творци като Гьоте, Шилер, Клее и други има навсякъде в Германия, пише „Гардиън”. Един от най-известните жители на Ваймар, Й.С.Бах, няма собствена къща-музей. В момента мястото се използва за...паркинг! Историята разказва, че Бах пребивава през 20-те години от живота си в немския град и е обитавал къщата, когато е бил на 23-годишна възраст с бременната си съпруга. В тази къща са написани голяма част от органовите произведения на композитора, над 30 кантати, части от прочутите „Бранденбургски концерти”, творби за цигулка и клавесин, вкл. „Хроматична фантазия и фуга”. На това място се раждат синовете на Бах- Вилхелм Фридеман и Карл Филип Емануел.
В случая, основите на къщата са запазени и са под закрилата на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Група почитатели на творчеството на Й.С.Бах, включително Нобеловия лауреат за литература Джон Максуел Кутси и носителя на Нобелова награда за медицина Гюнтер Блобел, подписаха петиция, с която настояват за спасяването на дома на композитора във Ваймар и предлагат дори да закупят мястото. Повече от 11 000 привърженици от целия свят са се присъединили към изготвената на осем езика молба, която е публикувана в сайта ”change.org”.„Водихме разговори със собствениците на паркинга в продължение на около седем години и нищо повече”, подчертава Мириям Айхбергер- преподавател в Музикалното училище „Ф.Лист” във Ваймар, която инициира подписката.
До началото на 1989г. сградата, която е дом на Й.С.Бах, е била част от хотел ”Zum Erbprinzen”. Няколко месеца преди падането на Берлинската стена, тази сграда е била разрушена по заповед на правителството на Източна Германия, става ясно от текста на петицията. След неколкократна смяна на собствеността, имотът е закупен през 1990г. от настоящите собственици „Шьоргхубер холдинг” /Schörghuber Holding/, чието седалик е в Мюнхен, коато те предоставят около 70 паркоместа. Мириям Айхбергер се опитва да ги убеди да продадат земятна или да инвестират във възстановяване на къщата, но силното лоби на компанията, властите във Ваймар и федералното правителство на Тюрингия пречат за постигането на тази цел. „Този проект е не само харизматично културно място с голям туристически и икономически потенциал, но също и последното голямо празно пространство от Втората световна война, уцелено от бомбите в центъра на историческото културно наследство, съхранено от ЮНЕСКО.” Говорителят на собствениците Бернард Таубенбергер заяви пред британския вестник „Гардиън”, че се отнася към предприетата кампания „с огромно уважение”, но добавя, че мястото е „незаменимо” за паркиране и е възможно дори неговото разширение.
Айхбергер допълва, че годините на Й.С.Бах, прекарани във Ваймар, са основополагащи за целия му живот и творчески път след това в други немски градове като Кьотен и Лайпциг. По думите й, все още се знае малко за времето на Бах във Ваймар. Въпреки че не съществува място в града, което винаги да напомня за него, Айхбергер пояснява, че там се провежда биенале в чест на композитора, чието първо издание се е състояло през 2008г.