„Предизвикателството на Ланг Ланг”

„Предизвикателството на Ланг Ланг”

Приложение за класическа музика

„Предизвикателството на Ланг Ланг” е най-новият проект на световноизвестния китайски пианист. Неговата музикална фондация е обявила конкурс за създаване на виртуално приложение, което да помага в откриването, обучението, споделянето и дори играенето с класическата музика по най-атрактивния възможен начин. Два от най-големите международни телекомуникационни оператора ”Telefónica” и ”Wayra” подават ръка на инциативата на 31-годишния музикант. Новаторското състезание има за цел да разпространи още повече класическата музика чрез съвременните технологии. В условията на конкурса няма ограничения за индивидуално или колективно участие, нито за националност, но конкурсните документи се оформят на английски или испански език. Сред изискванията на „Предизвикателството” се открива т.нар. „отличителна характеристика” на приложението, което да бъде насочено и специално към пианиста, както и изработването на приложение, съвместимо с операционни системи iOS / Android и Firefox. Специално жури ще оценява по различни критерии степента на технологично развитие, функционалността, способността за споделяне и др.
Конкурсът продължава до 15 април 2014г., а победителят в „Предизвикателството на Ланг Ланг” ще бъде обявен на 30 април тази година. Той ще получи награда от 30 000 Евро за развиване на своето приложение. Припомняме ви, че на миналогодишната конференция MIDEM в Кан, Ланг Ланг изнесе реч за мястото на технологиите и социалните медии в изкуството. „Силата на технологията е безгранична, както и силата на музиката. Може би затова те са такива добри партньори..."
Концертният календар на китайския пианист е препълнен от ангажименти. В началото на април му предстоят рецитали в Брюксел, Бирмингам, Дъблин, а в края на следващия месец ще се появи пред почитателите си от Япония. През май 2014г. Ланг Ланг ще изнесе 4 концерта в 4 поредни дни в зала „Дисни” с Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис под палката на Густаво Дудамел. Пред американската публика пианистът ще представи Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Прокофиев.