Откриват „Полюс Бандонеон”

Откриват „Полюс Бандонеон”

В Буенос Айрес

На 30 март 2014г. в Буенос Айрес ще бъде открит „Полюс Бандонеон”. Културната институция е първата по рода си в аржентинската столица, която ще предоставя обучение по бандонеон, ще организира ателиета за лютиери, а впоследствие ще създаде малка фабрика за музикалния инструмент. Основната цел на институцията е да служи за опазване на тангото като нематериално културно наследство. Една от задачите й ще бъде да подпомага промотирането на всичко, което се отнася до съхраняването на бандонеона, оркестрите и тангото във всички негови проявления. Първият курс от ученици, които желят да придобият познания и да овладеят уменията си на инструмент, превърнал се в символ на танго музиката, е формиран от 50 души. Образователният аспект на институцията ще бъде доразвит с катедра за стилове и интерпретация на тангото чрез различните инструменти, включени в големите танго състави: пиано, контрабас, цигулка, виола, виолончело, бандонеон, китара. Друга уникална дейност ще бъде събирането на музикален архив, партитури, аранжименти, филми и записи, които ще станат част от т.нар „Библиотека на тангото”. Тя ще се развие до издателски център, който ще отпечатва нови материали, посветени на известния музикален жанр.
 „Полюс Бандонеон” е разположен на 770 кв.м. и предвижда пространства за конференции, семинари, научни дейности, практически дейности по изработката и поправката на бандонеони, но също и дансинг за най-изкушените танцьори. Плановете за създаването на този център бяха направени още през 2011г. по време на Фестивала на тангото в Буенос Айрес.
Припомняме ви, че на 20 ноември 2009г. в Аржентина бе публикуван Закон "за защита и насърчаване на музикален инструмент, наречен бандонеон”. Според разпоредбите в него, се забранява износа на инструмента, като бандонеоните на повече от 40 години са защитени от държавата. Освен това, в нормативният документ е записано, че ще бъде създаден регистър на инструментите и ще се дава импулс за производството и разпространението на бандонеона. Правителството на град Буенос Айрес имаше планове за изграждането на Музей на бандонеона по инициатива на родственици на Анибал Тройло, които предложиха негов имот за седалище на институцията, но засега тя не е отворила врати. Създаването на Национална академия за танго, която да прилага разпоредбите в законодателството, също бе отложена. Откриването на „Полюс Бандонеон” е първата и дългоочаквана стъпка за развитието на всички тези планове в защита на бандонеона и тангото.
А „Танго без граници” ще звучи в рамките на Европейския музикален фестивал. На 9 април от 19.30ч. в зала „България” ще гостува ансамбъл „Тангуарда” и танцовата двойка Селин Руис и Жереми Бребар. Билети можете да запазите ТУК