За десети път „Млади виртуози”

За десети път „Млади виртуози”

„Кантус Фирмус” ще връчи награда на конкурса

От 23 до 30 март 2014 г. в залите на Национално музикално училище "Любомир Пипков" ще се проведе неговото Десето юбилейно издание на Международният конкурс „Млади виртуози”. Той е предназначен за млади изпълнители, музикални теоретици и композитори от цял свят. Тази година конкурсът се провежда в три основни категории - Пиано, Флейта и Кларинет, разпределени в четири различни възрастови групи. Събитието ще бъде официално открито на 23 март от 18 ч с концерт на носителите на „Гран при” от предишни издания на конкурса. В програмата на концерта ще бъде представено и произведението, което печели в категория „Композиция” от 9-тото издание на „Млади виртуози”. Конкурсната програма ще протече от 24 март, а на 30 март от 11ч. ще се проведе галаконцерта на носителите на първи награди от тазгодишното издание.
В „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” членовете на организационния комитет на конкурса подчертаха, че тази година ще участват над 150 кандидати от целия свят, включително от Китай, Виетнам, Сингапур. Директорът на НМУ „Л.Пипков” и инициатор на конкурса Милка Митева подчерта, че това е единственият български конкурс, удостоен с членство в Европейската асоциация на младежките международни конкурси. „Броят на кандидатите ни кара да помислим за следващи издания да има елиминационен тур, защото има групи с много кандидати. Така ще се облекчи работата на журито. Съобразно европейските изисквания, има и правилник за работа на журито, където е записано, че 1/3 от кандидатите могат да бъдат наградени и да получат лауреатското звание”, уточни Митева. От своя страна, Георги Арнаудов поясни, че според регламента „кандидатът попада във възрастова група след определена дата на раждане, трябва да свири на съответния инструмент и да спазва норми, като мининум от време, в който да свири, да има богат репертоар от различни епохи, стилове, автори”. Проф. Милена Моллова отбеляза, че „в изискването за репертоар на участниците се предлага изпълнението на творба от тяхната страна, което го прави богат и интересен. Миналата година кандидати са получили ноти на български произведения и се получава много хубав творчески обмен на музика от съвременността”. Борислав Йоцов изтъкна, че „конкурсът е с голям размах, но е направен с лекота, защото е изработен с течение на годините.” Той добави, че „в средата на конкурса” ( бел. ред. 26 март) ще се проведе официален концерт на цялото жури, което ще демонстрира своето майсторство и ще докаже, че сред тях няма личности „които са излезли от някаква сянка или скрита ниша. С това се анулира всичко, което сме чували за поведението на журито в световен мащаб”. Проф. Моллова уточни, че журито няма председател. Вижте членовете на журито ТУК
В ефира на Класик ФМ радио членовете на организационния комитет разкриха подробности и за наградния фонд. По думите на Георги Арнаудов, „както при Оскарите, наградата е една. Членовете на журито не се познават помежду си и ще се запознаят тук, което създава огромно реноме на конкурса, което гарантира независими и точин резултати”. Милка Митева изтъкна приноса на „Кантус Фирмус”, благодарение на които своя дебют направи цигуларката Слава Атанасова по време на откриването на Европейския музикален фестивал. „Не само представянето на самия конкурс, а и концертните ангажименти впоследствие, са от изключително значение за отваряне на вратите на един млад музикант на големите сцени с големите състави. Това са важни неща за младите музиканти”, подчерта Митева. „Кантус Фирмус” отново ще предостави възможността на млад виртуоз да направи своя дебют с Оркестъра Класик ФМ радио на официален концерт.
В конкурса са предвидени награди, осигурени от Фондация „Америка за България”, които „дават възможност за реализацията на мечтите не само на организаторите, а мечтите на педагозите и младите талантливи виртуози”, споделя директорът на НМУ „Л.Пипков”. Само 5 участника в конкурса ще получат ангажименти в цяла Европа през следващия концертен сезон. В конкурса ще бъде връчена награда „Сава Димитров”, както и два скъпи инструмента. Боби Йоцов и „Фратели Патрикола” подаряват нов кларинет. „Камен Кенов продължава традицията като учредител на наградата на името на проф.Люба Енчева да подарява пиано за най-ярко представилият се български участник”, отбеляза Милка Митева. Според нея, „най-голямата награда в този конкурс са самите усмивки на децата и техния талант, а чрез него те защитават професионализма на техните педагози”.
Десетото юбилейно издание на Международният конкурс "Млади виртуози" се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Министерството на културата.