Тодоров: „Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”

Тодоров: „Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”

На 25 март 2014г. в зала „България”

За първи път в София ще бъде изпълнена месата „Въоръженият човек“ от английския композитор Карл Дженкинс. Премиерата ще се състои на 25 март 2014г. от 19.30ч. в зала „България” в рамките на Европейския музикален фестивал. Изпълнението на месата ще осъществят Даниела Караиванова /сопран/, Андреана Николова/мецосопран/, Александър Барамов /тенор/ и Момчил Миланов /бас/ - солисти от Русенската опера, Хор „Дунавски звуци“ и детски хор „Дунавски вълни” в съпровод на Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. В концерта ще вземе участие и талантливият български пианист Людмил Ангелов, който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 1 от Фредерик Шопен. Същата програма ще бъде изпълнена предишната вечер в Русе, като в крайдунавския град ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър № 3 от Панчо Владигеров.
В интервю за „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” диригентът Найден Тодоров подчерта, че участието на Людмил Ангелов е „първото бижу в концерта”. Освен това, маестрото посочи още, че преди една година Русенската филхармония е изпълнила Меса за мира „Въорженият човек” от Карл Дженкинс във Франция. „Бях потресен от начина, по който това произведение въздейства. Това не е една обикновена меса, а творба, написана агресивно срещу войната.” Поводът за нейното създаване са жертвите на въоръжения конфликт в Косово (1998г.-1999г.). Първото изпълнение на произведението се е състояло на 25 април 2000г. в Роял Албърт Хол, Лондон. Найден Тодоров разказва, че когато Месата е дирижирана от самия Карл Дженкинс, е „била включена мултимедия с различни кадри от войните на човечеството през последния един век. Кадрите са обвързани с музиката и са избрани лично от автора. Те поясняват съдържанието й”, уточнява маестрото. Той допълни, че наближават 1000 изпълнения на тази творба по света, приета много добре както от критиката, така и от публиката.
„Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”, коментира Тодоров. Според него, композиторът е огромен любител на хоровата музика и е работил с редица любителски хорове. „Творбите му са написани за хорове на различно ниво. Музиката на Месата е писана със сериозно въображение. Произведението е изработено по такъв начин, че определени номера се изпълняват от детски хор или сопрановата партия е заменена от такъв хор. Така творбата придобива различна звучност, като търсен ефект от автора”, обяснява Найден Тодоров. Той подчерта, че ще участват и хористи от Русенска опера, за да подкрепят Хор „Дунавски звуци”, тъй като „различните номера в месата изискват различен вид пеене. Цялото произведение варира с броя на частите, които са 12, но се среща и в 8, и в 15 части в зависимост от добавените или отнеманите номера, свързани с различните религии. Има препратки към мюсюлманската религия, индийските вярвания и др. Всъщност думата „меса” е малко подвеждаща. Въпреки че в творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, има и части, свързани с други религии. Това е била и идеята на автора- без значение каква е религията, какви са хората, какви са вярванията, расата, основната идея е да се борим за мир.”
В студиото на Класик ФМ радио Найден Тодоров сподели надеждата си, че изпълнението на месата „Въоръженият човек“ идва точно навреме и ще бъде послание за мнозина. „Може би сега е моментът тази творба да бъде изпълнявана на много места – и в Западна Европа, и в Русия, и в Америка. Всички ние трябва да се борим да решаваме проблемите си с разговори, а не с агресия”, заяви диригентът и директор на Държавна опера-Русе.
Билети за концерта ще откриете ТУК