Откриха изгубена опера на Гранадос

Откриха изгубена опера на Гранадос

Една история на Уолтър Кларк

Това е историята на студента Уолтър Кларк, който по време на завършването си, попада на мистерия, която ще го преследва повече от две десетилетия. Въпросът, който ангажира вниманието му, е „Какво се е случило с непубликувана опера от един от най-големите испански композитори на 20 век Енрике Гранадос?”. Докато търси отговора, Кларк става преподавател по музика и директор на Центъра за иберо- и латиноамериканска музика на Калифорнийския университет. Именно там открива оригиналната партитура на трите действия на операта „Мария дел Кармен”. „Аз съм почитател на музиката на Гранадос още от юношеството. Дори съм изпълнявал част от произведенията му. „Мария дел Кармен” е красиво музикално произведение, вдъхновено от традиционните ритми на Испания”, твърди той. Според Кларк, въпреки че Гранадос е добре познат като композитор и пианист, творбите му лесно могат да получат транскрипция за китара.
През 1898г. в Мадрид се провежда премиерата на „Мария дел Кармен”, която се превръща в първия оперен успех на Енрике Гранадос. 31- годишният по това време композитор получава Орден на Карлос III де Бурбон лично от Кралица Мария Кристина Австрийска, която е прапраправнучка на владетеля и правнучка на императора на Свещената Римска империя Леополд II. Историята за любовен триъгълник в испанско село от района на Мурсия по-късно е ревизирана за последващи продукции, но никога не е достигнала в своя оригинал до зрителите след премиерата си.
През 2006г. Уолтър Кларк издава биографичната книга „Енрике Гранадос- Поет на пианото”, която излиза под знака на Oxford University Press. Той открива семейни писма и други документи, които следват хронологията на събитията, описани в книгата. През януари 1916г. Гранадос и неговата съпруга Ампаро заедно с шестте си деца се качват на кораб от Барселона за Съединените щати. Те заминават за Страната на неограничените възможности, за да посетят планираната премиера на „Гойески” в Метрополитън опера, Ню Йорк. С надеждата да проявят интерес към „Мария дел Кармен” от американския оперен театър, Гранадос взема със себе си единственото копие от оперната партитура. Мет отказва предложението му. Впоследствие испанският композитор и съпругата му отлагат планираното си завръщане в родината, тъй като президентът на САЩ Удроу Уилсън поискал изпълнение в Белия дом. Двойката изпуска кораба директно за Испания и се качва на плавателен съд, чиято крайна дестинация са Англия и Франция. Гранадос и съпругата му се справят с прекосяването на Атлантическия океан, но едва оцеляват в Ламанша на френска територия, когато немска подводница изстрелва торпедо към техния кораб. Повечето пасажери са спасени, както и партитурата на „Мария дел Кармен”. Когато Гранадос се завръща в Барселона, той преглежда нотния текст и нанася отделни поправки в него. „В резултат на това операта е рядко поставяна”, отбелязва Кларк.
През 1938г. един от синовете на Гранадос продава оригиналната партитура на изтъкнат музикант и издател от Ню Йорк за сумата от 300 щатски долара, за да събере пари за каузата на републиканците в Гражданската война в Испания. Останалите членове на семейството поискали обратно партитурата. Десетилетия наред въпросът за собствеността остава предмет на спорове до 1970г., когато е обявено, че нотите са унищожени след пожар на склад в Ню Йорк. „Усъмних се в истинността на това твърдение”, пояснява Кларк. „Описът на унищоженият инвентар не е изготвен правилно”. През есента на 2009г. Кларк открива внука на мъжа, закупил партитурата на „Мария дел Кармен” и получава обещанието, че ще му бъде предоставена. С финансиране от Библиотеката на Калифорнийския университет, Ривърсайд, с помощта на пианиста Дъглас Райва и с лични средства, Кларк успява да откупи нотния текст, като за целта пътува до Ню Йорк. Специалисти от Библиотеката се заемат с възстановяването на безценната придобивка, която е претърпяла поражения от дим и вода. Поправените страници са сканирани и правят възможно преиздаването на операта в Испания.
„Никой не е чувал тази партитура от 1899г. насам”, подчертава Кларк. „Компанията Tritó ще публикува творбата на хартия и ще осъществи записа. Произведението ще бъде изпълнено на различни места в Испания през следващата година”, добавя той.