Ева Вагнер- Паские изоставя Байройт?

Ева Вагнер- Паские изоставя Байройт?

През 2015г.

Ева Вагнер- Паские - правнучката на немския композитор Рихард Вагнер напуска поста си на директор на Фестивала в Байройт. Тя управлява съвместно със своята сестра Катарина от 2008г. насам, когато баща им Волфганг Вагнер (1919-2010) се оттегли от ръководството на феста. Ева Вагнер-Паские ще изчака изтичането на договора си през септември 2015г. Пред вестник „Nordbayerischer Kurier” тя обяви: „Помолих заинтересованите страни да ме включат като съветник”. Изданието не посочва причината за отказа на 68-годишната правнучка на Вагнер да продължи с ръководството на фестивала. Различни интернет сайтове и немски издания публикуваха информации за онова, което се случва зад кулисите на събитието. Те коментират, че наследничката на Вагнер просто иска да се пенсионира, но не и да се оттегли напълно от един от най-коментираните фестивали в света.
Ева Вагнер- Паские е омъжена за филмовия продуцент Ив Паские. През 1967г. тя става личен асистент на баща си, който отговаря за кастинга на изпълнителите за „Пръстенът на нибелунга” на Патрис Шерьо от 1976г. Извън фестивала, тя помага на Август Евердинг в Лондон /за постановката „Саломе”/ и на Ото Шенк за „Дон Карлос” във Виенската щатсопер. През 1972г. се присъединява като асистент в артистичния мениджърски екип на този оперен театър. В периода 1973-1984г. Вагнер- Паские бе изпълнителен директор на UNITEL Films в Мюнхен, като с тази компания заснема над 35 оперни постановки. В рамките на следващите три години е избрана за директор на „Ковънт Гардън”, а в периода 1989-1993г. – за програмен директор на Опера „Бастилия” в Париж. Като артистичен консултант Вагнер- Паские работи в Хюстън Гранд Опера, Театър „Шатле”, Кралския театър в Мадрид. От 1996г. е назначена за старши художествен консултант на Метрополитън опера, а до 2009г. работи и като артистичен секретар на фестивала в Екс ан Прованс и Европейската академия към него. Наградена е с френския Орден на изкуствата и литературата и с Ордена на почетния легион.Тя е почетен член на Вагнеровото общество в Париж, член на Музикалната академия в Болоня и учредител на фондация „Луи Вюитон”.
Според настоящия генерален директор на операта в Хюстън Дейвид Гоукли, „Ева е възхитителен, енергичен човек. Когато я видях през юли, тя изглеждаше изтощена. Качеството на пеене и на дирижиране в Байройт се подобри по нейно време. Решенията за продукциите, вземани от нейната доведена сестра, бяха по-малко успешни”.