300 години Карл Филип Емануел Бах

300 години Карл Филип Емануел Бах

6 немски града честват юбилея

На 8 март 1714г. във Ваймар е роден немският композитор Карл Филип Емануел Бах. Той е вторият от петимата синове на Йохан Себастиан Бах и Мария Барбара Бах. По повод на 300-годишнината от рождението му на Карл Филип Емануел Бах се обединяват шест немски града, в които са планирани тържествените чествания. Във Ваймар, Лайпциг, Франкфурт на Одер, Берлин, Потсдам и Хамбург ще се проведат концерти, изложби, конференции, фестивали и много други събития, посветени на живота и творчеството на композитора. Родният му град ще бъде домакин на редица събития, сред които Бахфест на Новото Бахово общество, който ще бъде част от Тюрингския Бахов Фестивал (30.04.2014 - 04.05.2014), среща на възпитаниците на Музикалното училище „Ф.Лист” в града, както и малка изложба в градската църква, където Карл Филип Емануел е бил кръстен. Освен с фестивал от 13 до 22 юни, Лайпциг ще отбележи юбилея на композитора със специална конференция, организирана от Баховия архив в града. Това събитие е предвидено от 6 до 8 март 2014г. Предстои откриването на изложба в Музея на Бах в Лайпциг. Семейството на композитора се е преместило в този град през 1723г., а 8 години по-късно Карл Филип Емануел започва там обучението си по право. През 1732г. той продължава своето образование във Франкфурт на Одер, където също така работи като учител по пиано и участва в концертни прояви. До 9 март 2014г. в този град, разположен в провинция Бранденбург, продължава германо-полския музикален фестивал в операта, посветен на годишнината на композитора, а на 9 септември 2014г. се предвижда конференция в Европейския университет Виадрина. Във Франкфурт на Одер се намира и концертната зала, която носи името на Карл Филип Емануел Бах. Културната програма в Потсдам е концентрирана около неговата камерна музика, хоровите произведения и ораториите. Домакин на събитията ще бъде Музеят в Потсдам, както и църквата „Св.Николай”.
Институтът по музикология към Университета в Хамбург организира симпозиум под надслов „Карл Филип Емануел Бах. Смяната на поколенията в музиката”. Друга интересна инициатива е откриването на експозицията, посветена на композитора, в рамките на музейния ансамбъл на ул. „Петерщрасе” в Хамбург, свързан с класическата музика. Освен музеите на Брамс и Телеман, както и на Йохан Адолф Хасе, вече са отворени за посещение и изложбените зали в чест на Фани и Феликс Менделсон, както и на Густав Малер.
Карл Филип Емануел е известен не само като Хамбургския, а и като Берлинския Бах. На 8 март 2014г. Камерният оркестър в Берлин, който носи неговото име, заедно с немски оперни изпълнители ще представи кантатата „Последните страдания на Спасителя”. Сред останалите музикални прояви прави впечатление концертът на 15 юни 2014г. в полза на медицинския приют за бедни в Хамбург, който основава Карл Филип Емануел Бах през 1786 г.