Симфоничният оркестър на щата Мексико стана на 40

Симфоничният оркестър на щата Мексико стана на 40

Енрике Батис ще дирижира празничния концерт

Събитието ще се състои на 30 април 2011г. в Двореца на изкуствата в Мексико. Солист на концерта ще бъде виртуозната руска пианистка Ирина Чистякова. Тя е носител на първа награда от Международния клавирен конкурс „Мануел Понсе”.

На пресконференция по повод годишнината диригентът Енрике Батис обяви, че в празничния концерт ще се включат две произведения от Йоханес Брамс: Концерт за пиано №2 в си бемол, оп. 83 и Симфония № 1 в до минор, оп. 68.  Той посочи, че е правил запис на тази симфония през 1979г. в съпровод на Лондонския симфоничен оркестър. „Едва ли ще правя импровизация върху нея”, заяви диригента.

Според Батис, „работата със Симфоничния оркестър на щата Мексико навръх неговата 40-та годишнина е знак на съдбата. Смятам, че нашите репетиции и добрите връзки между музикантите вече изградиха стабилната основа за продължаването на тази музикална традиция в Мексико”. Самият оркестър е основан на 27 август 1971г. от тогавашния губернатор на Мексико проф. Карлос Гонсалес и самия маестро Батис.  Именно тогава той става диригент на оркестъра до 1981г., а впоследствие - от 1990г. до днес. Главни диригенти са били Мануел Суарес (1981-1985) и Едуардо Диасмуньос (1985-1990).