Цукерман: „Класическият музикант няма да изчезне”

Цукерман: „Класическият музикант няма да изчезне”

„Интересувам се от музиката като цяло- цялостната партитура, изпълнение и интерпретация”

„Професията класически музикант няма да изчезне- това е все едно да изчезне кислородът.” Това обяви на пресконференция изтъкнатият цигулар и диригент Пинкас Цукерман. На събитието присъстваха организаторите на концерта му в София - изпълнителният директор на „Кантус Фирмус” Васил Димитров, Надя Захариева- програмен директор на програма „Изкуства и култура“ във фондация „Америка за България“, а в превода им помогна Димитър Московски. Освен като солист, за първи път Пинкас Цукерман също така ще дирижира Оркестърът на Класик ФМ радио, с който ще представи Концертът за цигулка и оркестър в ре мажор на Лудвиг ван Бетовен. Това е трето гостуване на музиканта в България.
В концерта ще вземе участие виолончелистката Аманда Форсайт, която е съпруга на Цукерман и ще изпълни три пиеси за виолончело и оркестър от Макс Брух. За официалния концерт в събота, 15 февруари от 19,30 ч, билетите са изчерпани, но публиката ще бъде допусната и на генералната репетиция от 16 ч. Билети за генералната репетиция ще откриете на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”.
За първи път цигуларят Пинкас Цукерман поема диригентската палка на 16-годишна възраст, но 8 години по-късно се заема сериозно с дирижиране. Той оцени високо реакцията на членовете на Оркестъра на Класик ФМ радио. „Радвам се на техните коментари в социалната мрежа Фейсбук. Това означава, че те са будни и заинтересовани. Сега ще имаме възможността с тях да развием Концерта на Бетовен интерпретациинно, музикално, цялостно, а заедно с Аманда ще успеем да покажем начинът, по който ние самите сме се развили и като музиканти, и като двойка в живота”, сподели прочутия музикант. „Всъщност ние се запознахме, докато свирихме Бетовен”, разкри Аманда Форсайт. Тя допълни, че това е станало, когато Пинкас е бил солист и диригент, докато е била водач на челите. Форсайт оцени този момент като „едно ново голямо начало”. От своя страна, Цукерман отбеляза, че Цигулковият концерт на Бетовен „е прекрасно произведение и всеки път е предзвикателство, когато го изпълнявам”. А съпругата му добави с усмивка, че от няколко различни майки чула, че са раждали децата си на фона на този концерт. "Явно Бетовен прави децата умни", сподели Форсайт. Тя подчерта, че има много специална връзка със своето виолончело, което нарича „Моят друг съпруг”.
Цукерман призна, че не знае нищо за български творби и композитори, но „с удоволствие бих погледнал партитури на такива произведения”. Познавам български музиканти като цигуларката Бела Христова, неговата ученичка Сиси Пантикян и композитора Георги Арнаудов, който ще присъства на репетицията преди концерта.
Преди 13 години Цукерман и Форсайт стартират Лятна музикална програма за млади артисти, които изучават цигулка, виола, виолончело и пиано, а отскоро има и програми за композиция и дирижиране. По думите на виртуозния цигулар, „всички днес общуват чрез видео. Технологиите не могат да изместят контакта на живо и не трябва да го правят. Трябва да използваме технологиите с цел да променим подхода си в образованието на младите музиканти и да продължим да поддържаме техния интерес.” Цукерман предвижда през следващите 30-40 години да настъпи моментът, в който „технологиите ще променят начина, по който кулутрите представят себе си и хората представят изкуството – ще бъде по-различно, от това, което историята показва. Горещо желая да се получи обединение между държави, организации, хора по начин, по който технологиите ще ни улесняват във всичко, което правим. Преди 25 години всичко това би било невъзможно да постигнем обмен на информация. Някои от нас са имали възможността да се запознаят с големите имена като Рихтер, Ростропович, Гилелс. Този процес ще се нормализира и систематизира в един момент. Въпросът е дали ще можем да продължим този обмен по конструктивен начин, без да навлезем във война.”
Според Цукерман се забелязва ренесанс на класическата музика. Той не пропусна да подчертае, че „за да бъдеш голям музикант се изисква много повече от изумително техническо умение - в този смисъл, Паганини може би е изключение.”
След концерта си в София Пинкас Цукерман и Аманда Форсайт се подготвят за английската премиера на „Балада за Канада” за оркестър и хор, композирана от Малкълм Форсайт, който е баща на Аманда. Произведението е изпълнено за първи път преди 3 години, а през март 2014г. ще прозвучи в памет на загиналите от Първата световна война. В началото на март музикалното семейство ще представи и световна премиера на друго произведение на Форсайт- Двоен концерт за виола и чело, в което ще участват Джетро Маркс и Аманда Форсайт, а Пинкас Цукерман ще застане на диригентския пулт. „Не е важно колко премиери се правят. Важно е произведенията да са качествени”, добави още Цукерман.