Мути до 2020г.

Мути до 2020г.

С Чикагския симфоничен оркестър

Рикардо Мути удължава договора си с Чикагския симфоничен оркестър до август 2020г., когато ще навърши 10 години от работата си с този състав. Това обяви ръководството на престижния американски оркестър по време на пресконференция, специално организирана за целта. Предишният контракт на диригента бе сключен за периода 2010-2015г. Съгласно новия договор маестрото ще продължи да заема поста на музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър.
На срещата с американските и световни медии Рикардо Мути посрещна новината с чувство за хумор и разпалено говореше за предстоящите проекти на оркестъра. „През август 2020г. още няма да съм навършил 80 години. Какво от това? На 76 години моят прадядо се ожени за втори път”.
През сезон 2014-2015г. харизматичният италианец ще дирижира американския оркестър по време на изпълнението на Деветата симфония на Бетовен, „Реквием” от Моцарт, както и Симфониите на Чайковски. Мути подчерта значението на тези произведения на руския композитор: „Популярните симфонии звучат по-европейски. Според мен, първите три симфонии повече носят руския дух.” Относно Симфония № 9 от Бетовен маестрото разкри: „Не съм дирижирал това произведение докато не навърших 46 години. Третата част от тази творба е написана от Бог. Почувствах се твърде малък и незначителен, че да дирижирам тази метафизична и духовна музика. Разтърсвах се от нерви и концертмайсторът на Филаделфийския оркестър ми пожела кураж. Днес дори 22-годишни диригенти застават на пулта, за да дирижират Деветата симфония, както и „Тържествена меса” от Бетовен”.
На въпрос дали му липсва родната Италия, Мути отговори: „ Италия е страна, за чиято основа служи културата. Какво ще остане, ако премахнете културата? Остава Берлускони...Обичам Чикаго, обожавам да правя музика с невероятните музиканти от Чикагския симфоничен оркестър. Работим в прекрасен екип и искам да запазя топлото отношение помежду ни занапред”.
Попитан за звукозаписни проекти в бъдеще, Рикардо Мути отбеляза с усмивка: „Бих желал да запиша всички симфонии на Бетовен отново, всички симфонии на Брамс и някои от симфониите на Брукнер. Но за Брукнер ще ми трябва следващ договор.”