Патриция Копачинская превзема Италия

Патриция Копачинская превзема Италия

Молдовската цигуларка гостува на Санта Чечилия

2011 година се оказа изключително богата на концертни изяви за младата молдовска цигуларка. От 30 април до 3 май тя ще свири заедно с Оркестъра на Академията Санта Чечилия под диригентската палка на Петер Етвьош. Унгарецът е и композитор на произведението, чиято световна премиера е поверена на Копачинская - Концерт за цигулка № 7.

Още един цигулков концерт - от Бетовен - привлече вниманието на критиката и публиката. Изпълнението на Патриция Копачинская е включено в последния й албум, в който участва Оркестъра на Шамп-Елизе под диригенството на Филип Ерве. Дискът получи и наградата на 2010г. на престижното Music magazine, издавано от Би Би Си. През май цигуларката ще продължи представянето на албума си в Германия и Швейцария, като разчита на акомпанимента на Симфоничния оркестър на радио Хелзинки.

Патриция Копачинская е родена в музикално семейство. Изучавала е композиране и цигулка във Виена и Берн. През 2000г. тя спечели Конкурса Шеринг в Мексико, а през 2002г.- Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006г. – призът "Förderpreis Deutschlandfunk". През 2007 и 2010г. молдовската цигуларка бе солист на Австралийския камерен оркестър, който бе отличен от читателите на  "Limelight" за „Най-добра камерна музикална продукция”.