Глузман:„Музиката е мое хоби и професия”

Глузман:„Музиката е мое хоби и професия”

Споделено пред българските медии

„Професията е нещо, което човек трябва да прави, докато хобито е нещо, което човек обича да прави. В моя случай и двете съвпадат.” Това заяви Вадим Глузман на специална пресконференция пред българските медии. В нея взеха участие самият цигулар, както и организаторите на концерта му в София Васил Димитров- изпълнителен директор на „Кантус Фирмус”, Надя Захариева- програмен директор на програма „Изкуства и култура“ във фондация Америка за България, както и диригентът Максим Ешкенази, а в превода им помогна Димитър Московски /вж.снимката/. Един от най-ярките цигулари на нашето съвремие гостува за първи път в България, като билетите за концерта му днес бяха изчерпани преди три седмици. Почитателите на класическия звук ще могат да присъстват и на неговата генерална репетиция от 16.30ч. Официалният концерт започва в 19:30 ч. в зала „България“, като част от цикъла „Музиката на Америка“.
Вадим Глузман ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на Максим Ешкенази. „За мен е изключително вълнуващо да се срещна с един нов оркестър, за който знам от колегите ми, както и от диригента”, подчерта Глузман. По думите му, „диригентите са както мои приятели, така и мои врагове. За мен като солист най-важното нещо е един диригент да бъде отворен към това да правим музика заедно. От огромно значение е диригентът да може както да следва, така и да води едновременно, което е и най-трудното нещо на един концерт. Искрено се надявам, че това ще бъде едно ново преживяване още по-добро и за двама ни с Максим Ешкенази.”
Прочутият израело-американски цигулар ,роден в Украйна, ще изпълни шедьовъра на руската музика – Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски. Дни преди дебютната си изява у нас, Вадим Глузман ще свири същата творба на два последователни концерта във Върайзън хол, Филаделфия (2500 места) с реномирания Оркестър на Филаделфия. „Това е концерт, който съпътства всеки цигулар от най-ранно детство. След две седмици ще го изпълня с Оркестъра на Хага. Всеки път, когато свиря Цигулковия концерта на Чайковски с даден оркестър, сякаш се ражда нова рожба и е много трудно да се определи дали дадено изпълнение е най-доброто или най-запомнящото се”, поясни музикантът.
Вадим Глузман пристигна за концерта си в София със своята забележителна цигулка Страдивари „екс Леополд Ауер“’ от 1690 г., предоставена му от Обществото „Страдивари“ в Чикаго. Той не пожела да разкрие цената на този уникат, но подчерта, че е важно поддържането на такива инструменти, както и възможността да се свири на тях днес. Музикантът е подготвил няколко произведения, които ще остави като изненада за българската публика.
Талантливият цигулар е роден през 1973 г. в Украйна, но в Латвия живее 15 години, което според него е „твърде дълъг период, прекаран там. Живея между Израел и САЩ , но за съжаление прекарвам голяма част от времето си в самолета.” Глузман учи при известния руски музикален педагог Захар Брон. По-късно продължава обучението си в Джулиард Скул, Ню Йорк при легендарната Дороти Ди Лей, през чиято школа са минали такива звезди на цигулката като Найджъл Кенеди, Мидори, Шломо Минц, Гил Шахам и много други. „Преподаването е една голяма мистерия. Всеки един голям преподавател съумява да намери точното решение във всеки един момент спрямо съответния си ученик. В крайна сметка нашето изкуство е абстрактно. Може би единственото нещо, което може да се измери научно, са децибелите, но крайният продукт, образно казано, е дали ни харесва или не. Аз самият не бих нарекъл себе си „преподавател”- ще прозвучи пресилено. Когато преподавам се старая да постигна винаги две цели- да помогна на учениците си да развият усещането си за слушане и за естетически вкус и второ, да не повтарят, а да мислят, като ги снабдя с необходимия инструментариум, за да постигат своите артистични цели”, сподели изтъкнатият цигулар.
Глузман не пропусна да отбележи интереса към концерта си в София. „Знаем, че в световен мащаб класическата музика преминава през много трудни времена. Непрестанно чуваме за оркестри, които фалират, но разбрах, че залата за моя концерт е продадена. Това ми дава надежда. Оставам може би с неправилното усещане, като се надявам да не е илюзия, че онова, което правим, всъщност има значение”, каза той.
Билети за генералната репетиция на концерта на Вадим Глузман, както и за предстоящите концерти в цикъла „Музиката на Америка”, ще откриете на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и ТУК
Слеващият концерт в цикъла „Музиката на Америка” ще бъде с участието на прочутия цигулар и диригент Пинкас Цукерман и виолончелистката Аманда Форсайт в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио. Този концерт ще се състои на 15 февруари 2014г. Подробности ще откриете ТУК