Оперният свят загуби още един от големите тенори

Оперният свят загуби още един от големите тенори

Преди десетина дни италианският тенор Винченцо Ла Скола почина

Преди десетина дни италианският тенор Винченцо Ла Скола почина на 53-годишна възраст. Информационните агенции като че ли забавиха вестта за неговата кончина, но вече все повече издания публикуват материали за това – какво загуби оперният свят със смъртта му. Ла Скола почина внезапно на 15 април, по време на майсторски клас в Турция. И въпреки че той не достигна славата на прочутата тройка Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго, неговата звезда изгря в един относително спокоен период – преди Роберто Аланя и Хосе Кура.  Павароти бе този, който го беше чул по време на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго през 1979г. и веднага го забеляза, а един друг именит тенор - Карло Бергонци, бе силно впечатлен от него и лично пожела да сподели певческия си опит с младия тогава сицилиански тенор.

Големият пробив на Ла Скола дойде през 1993г. в записа на диригента Рикардо Мути / за компанията EMI / на оп.”Риголето” от Верди. Тогава маестро Мути избра сравнително слабо познатите Винченцо Ла Скола и сопраното Даниела Деси. Три години по-късно /през 1996г./ отново Мути го посочи като „чувствителен и елегантен” за участието му в друг запис – този на оп.”Мефистофел” от Бойто /за компанията RCA Victor /.

Роден през 1958г. в Палермо, Винченцо Ла Скола бе ученик на Ариго Пола /по препоръката на Павароти/. Професионалният му дебют идва през 1983г. в Teatro Regio в Парма, като Ернесто от "Дон Паскуале” на Доницети. Последвалата изключително успешна кариера, продължила повече от 25 години, го отведе до най-важните оперни сцени по света. Освен ролите си в оперите на Верди, Пучини, Доницети и Белини, той постигна успех и като „кросоувър” изпълнител /най-вече с английската поп-звезда Клиф Ричард, особено в албума „Vita Mia” от 2009г. за EMI /. През 2000 г. той бе обявен за Посланик на добра воля на УНИЦЕФ.