Честит рожден ден, Моцарт!

Честит рожден ден, Моцарт!

Вандали потрошиха надгробната плоча на сина му

Две новини с противоположен знак бележат днешния ден, когато се навършват 258 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Родината на композитора- Австрия- отбелязва събитието с поредица от музикални събития. Предстои 11-тото издание на Международния конкурс Моцарт, който тази година предизвиква особено голям интерес. Той се организира от Университета Моцартеум в Залцбург и се провежда на всеки 3 или 5 години. В конкурса вземат участие талантливи млади музиканти, които представят своите интерпретации на творбите на Моцарт пред авторитетно международно жури. Тази година конкурсът е в 2 направления: за струнен квартет /31.01.2014г.- 05.02.2014г./ и за оперно пеене /05.02.2014г.-15.02.2014г./.
Залцбургският Моцартеум е предвидил серия концерти, които се провеждат до 2 февруари 2014г. Сред участниците до момента ще отличим Оркестъра на Моцартеум, Бароковият оркестър на Фрайбург, а също и Виенските филхармоници под палката на Пааво Ярви със солист Джошуа Бел. Американският цигулар, който гостува през 2013г. в цикъла „Музиката на Америка”, изпълни Цигулковия концерт на Брамс в препълнената голяма зала на Фестшпилхаус в Залцбург. Има и българска следа в музикалите събития. На 26 януари в Къщата на Моцарт бе изнесен рецитал с участието на българското сопрано Соня Йончева и мексиканският тенор Роландо Виясон в съпровод на ансамбъл „Музикантите от Лувър Гренобъл” под диригентството на Марк Минковски. В програмата бяха включени арии от опери на В.А.Моцарт и Глук. Същите двама композитори са включени в програмата на тържествения концерт в Моцартеум, като на сцената ще се изявят Малин Хартелус – сопран, Мариане Кребаса- мецосопран, Ендрю Стейпълс – тенор в съпровод на Камерата Залцбург, дирижирани от Луи Лангре. През следващите дни се очакват още изтъкнати музиканти, сред които цигуларят Рено Капусон, пианистът Фазъл Сай, Шотландския камерен оркестър и Виенските филхармоници с диригент Даниел Баренбойм, който преди това ще изнесе клавирен рецитал.
Навръх рожденната дата на Волфганг Амадеус Моцарт, в София ще бъде представено двуезичното издание на либретото на операта „Вълшебната флейта“. Преводът от старонемски е дело на изтъкнатия германист проф. Борис Парашкевов. Събитието ще се проведе днес от 17:00 часа в Националната библиотека в столицата.
Междувременно стана ясно, че гробът на Франц Ксавер Волфганг Моцарт, син на Волфганг Амадеус Моцарт, е станал обект на вандалски прояви в чешкия град Карлови вари. Според местен говорител чугунен елемент от надгробния паметник е бил отстранен със сила, което е нанесло щети в основата на плочата. Още един гроб е бил засегнат от хулиганската атака, която по всяка вероятност е извършена през изминалата седмица. Франц Ксавер Волфганг Моцарт е най-малкият син на Волфганг Амадеус Моцарт и също като баща си е бил композитор. Той е получава музикалното си образование от Антонио Салиери. В творчеството на Франц Ксавер Волфганг Моцарт си има около 30 произведения, които рядко се изпълняват днес. Той е починал от рак на стомаха през 1844г. в Карлсбад (дн. Карлови вари). На надгробния му камък е изписано: „Нека името на неговия баща му служи за епитафия, а почитта към него - за същност на живота му”.