За Рене Флеминг и американския футбол

За Рене Флеминг и американския футбол

Въпреки Метрополитън опера

След 3 постановки на операта „Русалка” от А. Дворжак в Метрополитън опера, американската оперна певица Рене Флеминг ще разнообрази календара си, изпълнен с ангажименти в престижни концертни зали. Вместо напълно да се отдаде на една от знаковите роли в кариерата си, тя взе решението да участва на финала на сезона в Националната футболна лига на САЩ. По време на т.нар. „Супербоул” сопраното ще бъде ангажирана да изпълни химна на страната. По този начин Рене Флеминг ще се превърне в първата оперна звезда, която ще участва с музикално изпълнение във второто най-гледано спортно събитие по света след финала на Шампионската лига. До момента на него са пяли предимно кънтри и поп-изпълнители. Носителката на 4 награди Грами ще извиси глас на 2 февруари 2014г. преди сблъсъка на отборите на Denver Broncos и Seattle Seahawks на стадион ”MetLife”, Източен Ръдърфорд, Ню Джърси.
„Дивата от народа”, както често я наричат, е една от най-обичаните американски оперни певици. Почитателите й в Ню Йорк я познават с емблематичните й превъплъщения в различно спектакли, поставяни на сцените на Линкълн център и Карнеги Хол. Миналата година Флеминг получи най-високото държавно отличие на САЩ- „Националният медал на изкуствата”, който се връчва от 1984 г. на артисти и меценати. На 18 февруари тя ще изнесе рецитал в съпровод на пианиста Джералд Мартин Мур по повод 75-тата годишнина на Операта в Питсбърг. А на 8 март й предстой концерт за отбелязване на 150 години от рождението на Рихард Щраус. Събитието ще се проведе в Кенеди център под палката на Кристоф Ешенбах.
Изявата на Рене Флеминг по време на тазгодишния „Супербоул” не е първото спортно събитие, на което участва сопраното. През 2003г. на „Yankee Stadium” тя откри „Световните серии” в северноамериканската професионална бейзболна лига. Мода ли е оперните артисти да пеят на спортни събития? Какво означават тези участия за сериозния артист- жажда за достигане до масовата публика, за допълнителен хонорар или просто авантюра? Коментарите оставяме на вас.