Статистика 2013г. - концерти и музиканти по света

Статистика 2013г. - концерти и музиканти по света

Тенденциите според Bachtrack

Когато цифрите говорят- и боговете мълчат! Тази добре позната фраза се отнася и до света на класическата музика, която благодарение на интернет технологиите, става все по-интересна, дори и за статистиците. За четвърта поредна година уеб базата Bachtrack събира и обобщава данни за събития от целия свят, свързани с класиката, операта, балета, които са публикувани в нея. Така се очертават следните тенденции:
1. Бритън е номер 4 - списъкът с най-изпълняваните композитори очевидно се променя в концертните зали през 2013г.. Поводът- 100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън. Музиката му е изпълнявана на 1175 концерта, като тази година композиторът измества в програмите дори Шуберт и Брамс. Водачи в класацията са В.А.Моцарт, чиито произведения са изпълнявани на 2512 концерта, Бетовен- на 2475 концерта, Й.С.Бах- 2441 концерта.
2. Кураж за дамите на пулта и пред партитурите- данните не бива да обезкуражават, но са съвсем категорични - сред 100-те най-ангажирани диригенти, има само една жена- Марин Алсоп. Работата й като музикален директор на Балтийския симфоничен оркестър и като главен диригент на Симфоничния оркестър на щата Сао Пауло я класираха на 70-та позиция. Дамите в композицията засега не получават шанс – творбите на Клара Шуман са класирани на 182 място, а съвременните композиции на Юдит Бингам, Унсук Чин и Кая Саариахо са извън топ 200.
3. Най-заетите мъже в класиката- изненадващ за уеб базата Bachtrack е броят на публикуваните концерти с участието на Валери Гергиев - 99, докато Андрис Нелсонс го следва със своите 96 изяви на пулта. За сравнение, миналата година статистиката водят Алан Гилбърт и Марко Армилято. Календарът на музикантите е препълнен за цигуларя Джошуа Бел с 39 концерта, отбелязани в уеб базата. Данните показват, че най-ангажираният пианист за 2013г. е Йефим Бронфман с 55 участия.
4. Най-ангажираните оркестри за 2013г. – според Bachtrack, в САЩ това е Симфоничният оркестър на Сан Франциско със 146 събития, като съставът е лидер за трети път. Миналогодишният водач в статистиката е Нюйоркската филхармония със 141 изяви, а Чикагския симфоничен оркестър заема третата позиция със 128 концерта. В Европа класацията е по-различна– на първо място е Кралски Концертгебау Оркестър Амстердам със 110 концерта, а на втора позиция е поставена Северозападна немска филхармония със 102. Във Великобритания с близък резултат се класират Симфоничния оркестър на Борнмът /99/ и Оркестър Филхармония /93/. Списъците са базирани само върху концертни изяви, което обяснява липсата на оперни оркестри и сравнително ниското представяне на други музикални състави.
5. Верди и Хендел през 2013г. – „Травиата” на Джузепе Верди е най-изпълняваното оперно произведение през изминалата година, следвано от „Тоска” на Дж.Пучини и „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт. Юбилеите на Верди и Вагнер повлияха силно върху оперните събития по света. Затова „Фалстаф” и „Набуко” на италианския композитор попадат сред първите 10, а „Летящият холандец” и творбите от тетралогията „Пръстенът на нибелунгите” влизат в топ 20 на поставяните оперни произведения през 2013г. Концертното изпълнение на оратория „Месия” от Г.Ф.Хендел е представено 126 пъти, следвано от Четвърта симфония на Брукнер.
От уеб базата Bachtrack поясняват, че е трудно да се предскаже какво точно предстои през 2014г. Тенденциите са за следване на годишнините, които са най-големият фактор, повлиял върху данните от миналата година. При диригентите се очертава бъдещ лидер за новата година- Яник Незет-Сегуин, който ще ръководи оркестрите във Филаделфия, Монтреал и Ротердам. При солистите изменения засега не се очакват.
Дали да се доверявате на статистиката на Bachtrack, преценете сами. Коментарите ви по-долу също имат значение.