Людмил Ангелов със световна премиера в Полша

Людмил Ангелов със световна премиера в Полша

Нов живот за творба на Мошковски

На 9 януари 2014 г. Людмил Ангелов ще осъществи световна премиера на Концерт за пиано и оркестър в си минор, оп.3 от Мориц Мошковски. Събитието ще се състои в залата на Националната филхармония във Варшава. Съпроводът ще бъде на Филхармоничния оркестър на Жешов, който всеки сезон гостува в полската столица с един концерт. Диригент ще бъде Владимир Кираджиев, който от сезон 2008-2009г. е артистичен директор на този състав. Той заема същия пост в Музикалния фестивал в Ланкут, Полша, а през сезон 2013 -2014г. ще бъде първи гост-диригент на оперния театър в Шчечин.
Историята разказва, че през 1873г. Мошковски прави своите първи успешни изяви като пианист и създава репутацията си на отличен музикант. Година по-късно той е поканен от Ференц Лист да изпълнят заедно пред отбрана публика това произведение, но в транскрипция за две пиана. Концертът за пиано и оркестър в си минор обаче не е бил публикуван официално и е считан за изгубен до 2011г. Ръкопис на произведението е открит случайно в библиотека в Париж. Пианистът Людмил Ангелов се впуска в усилена работа, за да го възстанови и да му придаде нов живот. В ефира на Класик ФМ радио той разкри: „Имаше бележки в манускрипта, които не е ясно дали са нанесени от самия Мошковски или от някой, който е решил да изпълни или издаде тази творба... Имаше и очевидни пропуски”. Ангелов поясни, че въпреки че е считан от музиковедите за немски композитор, Мориц Мошковски е роден във Вроцлав, Полша и днес е едно от големите имена в полската клавирна школа. Българският пианист неведнъж е демонстрирал своите задълбочени познания и високото си майсторство в интерпретацията на полски произведения в България. Доказателство за това е и една от последните изяви на Людмил Ангелов у нас по време на Европейския музикален фестивал през 2013г. През май същата година той брилянтно представи творби от полски композитори, сред които бяха 4 етюда из "Школа за двойни ноти", оп.64 и „Испанско капричо”, оп.37 от Мориц Мошковски.
На 10 януари 2014 г. Концертът за пиано и оркестър в си минор, оп.3 от Мориц Мошковски ще прозвучи в изпълнение на Людмил Ангелов заедно с Филхармоничния оркестър на Жешов под палката на Владимир Кираджиев. През юни 2014г. пианистът и диригентът ще направят запис на произведението, като за целта е ангажирана Балтийската филхармония в Гданск.