Classic FM радио празнува 19-и рожден ден с коледен концерт

Classic FM радио празнува 19-и рожден ден с коледен концерт

В концерта „Бяла Коледа“ участват Оркестъра и Хора на Classic FM радио, а специално за събитието за първи път в България гостува американската певица Джанина Бърнет

Единственото радио за класическа музика в страната Classic FM ще отбележи 19-ия си рожден ден с концерта „Бяла Коледа“ на 18 декември 2013 г. в зала „България“. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

След изключително успешното си участие в концерта на великия италиански композитор Енио Мориконе, Оркестърът и Хорът на Classic FM радио се подготвят за празничния концерт по повод рождения ден на радиото. Солистка ще бъде американското сопрано Джанина Бърнет, която от няколко години се изявява на сцената на Метрополитън опера, Ню Йорк. На пулта ще застане младият български диригент Сергей Павлов, който през студентските си години в София беше водещ на емблематичното предаване на Classic FM радио „Сутрешно кафе“.

Единственото радио за класическа музика в България стартира своeто излъчване точно на 19-ти декември 1994 година, като тричасова програма на вълните на тогавашното радио „Свободна Европа“. В продължение на 19 години радиото предлага висококачествена класическа музика и актуални предавания за културния живот в столицата и страната. Гости в студиото на Classic FM радио са били някои от най-големите артисти на нашето съвремие - Монсерат Кабайе, Антон Гуаданьо, Андрей Кончаловски, Генадий Рождественски, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел и др. В момента Classic FM радио е част от bTV Media Group и излъчва на честотата на радио „Алма Матер“ с обща програма „Алма Матер – Classic FM". През месец април тази година единственото радио за класическа музика в България отново не получи лиценз от СЕМ за самостоятелна честота в софийския ефир.

Концертът „Бяла Коледа“, с който Classic FM радио ще отбележи своя 19-ти рожден ден предлага програма с любими песни и инструментални пиеси за Коледните празници – „Тиха нощ“, Jingle Bells, Ave Maria, Adeste Fideles, Panis Angelicus, както и някои от по-съвременните коледни хитове - “Happy Xmas” на Джон Ленън, 3 коледни песни на Джон Уилямс от филма “Сам вкъщи” и “Отново е Коледа” на Борис Карадимчев са част от програмата на тържествения концерт. В изпълненията ще се включат и децата от хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. Концертът „Бяла Коледа“ на 18 декември е в зала „България“ от 19:30 часа. Билетите за събитието са почти изчерпани. Продажба – на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, с работно време: понеделник – петък; 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.

Джанина Бърнет e родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния. Тя е участвала в над 250 представления в над 30 града в САЩ и по света. Занимава се с пеене от ранна възраст, изнася първия си концерт пред публика още в ученическите си години и продължава музикалното си обучение в колежа Spelman. Получила класическо музикално образование, тя става част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк през 2008 г. за постановките „Кармен“ от Ж. Бизе и „Бохеми“ от Дж. Пучини. Други спектакли на Метрополитън, в които тя участва, са „Парсифал“ от Р. Вагнер, „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Лястовичката“ от Дж. Пучини и „Ифигения в Таврида“ от Кр. В. Глук. През последните няколко години Джанина Бърнет е пяла още в „Театър Шатле“ в Париж, Teatro Nacional de Sao Carlos в Лисабон, на фестивала в Сполето (САЩ), в оперните театри на Мичиган, Аризона, Нешвил, Сиракюз, в Кливландската опера, в операта на Ню Йорк Сити, Дойче опер Берлин, в операта на Кейп Таун, в театъра „Ришон Лецион“ (Израел) и др.

Сергей Павлов  учи хорово и оркестрово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров” под ръководството на именитите български диригенти Васил Казанджиев, Мирослав Попсавов и Борис Спасов. След дипломирането си в България, продължава своето обучение в САЩ, в Държавния университет на Илинойс в класовете на Доналд Шлайхер и Фред Столцфус. От 2006 до 2010 г. Сергей е щатен диригент към оперния театър на Илинойс, където работи върху над 20 оперни постановки. През 2010 г. е поканен за асистент диригент и хормайстор в Théâtre du Châtelet в Париж и през същата година дебютира като диригент в летния оперен фестивал “Сполето” в Чарлстън, Южна Каролина. От края на 2011 г. Сергей Павлов е щатен диригент и артистичен консултант в Teatro Nacional Sucre – националният оперен театър на Еквадор в столицата Кито.