Ригачи: „Мориконе притежава дълбока чувствителност”

Ригачи: „Мориконе притежава дълбока чувствителност”

Концертът му е на 10.12.2013г. в зала „Арена Армеец”

„Маестро Мориконе изисква много от нас, защото той самият е голям професионалист...Той притежава изключително дълбока чувствителност”. Това сподели сопраното Сузана Ригачи в ефира на Класик ФМ радио броени часове преди концерта на италианския филмов композитор и диригент в София. Тази вечер от 20ч. Енио Мориконе ще се появи на сцената с Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио, Теодосий Спасов и именити италиански музиканти. Във филмовата музика на Енио Мориконе можем да открием вълнуващия глас на оперната певица Сузана Ригачи, която от 2001 г. до днес сътрудничи на италианския композитор. Последната й изява бе с Мориконе при завръщането му на Арена ди Верона. Това е единадесетият пореден концерт на Маестрото на емблематичната локация след миналогодишното му юбилейно музикално събитие „10 години концертна дейност”.
Сопраното Сузана Ригачи е родена в Швеция. Завършила е Консерваторията „Луиджи Керубини” във Флоренция. Тя е лауреат на конкурса „Мария Калас”, организиран от Италианското радио и телевизия през 1983г., а две години по-късно става носител на приза "Sängerförderungspreis” от конкурса в Залцбургския „Моцартеум”. Сузана Ригачи се е изявявала на сцените на Роял Албърт Хол, Миланската „Ла Скала”, Арена ди Верона, Театър „Шатле”, Карнеги хол и много други. Репертоарът й обхваща барокови арии, моцартови творби, италианско белканто, произведения от френски композитори и др.
В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми, Сузана Ригачи подчерта, че изпълнява съвременен репертоар, което, по думите й, е съпътствано с определени трудности „както от вокално, така и от музикално естество”. Благодарение на интересите си в тази област, оперната певица става преводач на либретата на първото изпълнение в Италия на произведенията „Английската котка” от Хензе и „Мъжът, който обърка жена си с шапка” от Найман. В първото от тях изиграва главната роля по време на спектакъла в Театро Комунале ди Болоня.
Сузана Ригачи пее на шест езика. Работи като вокален педагог, води международни майсторски класове и преподава камерна музика за певци в Консерваторията на Терни (Италия), както и в Европейската академия на Флоренция. „Откривам огромна любов към оперната музика от страна на младите хора - те не са многобройни, но когато я обичат, го правят истински”, смята оперната певица и преподавател по вокална техника. Какво още сподели Сузана Ригачи в ефира на Класик ФМ радио, чуйте в звуковия файл под снимката /превод: Цвета Цанкова/

Междувременно, вчера пред българските медии Маестро Мориконе подчерта задоволството си от работата с Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио "Работим с един добър оркестър. Музикантите от него след първоначалното си смущение и може би притеснение от мен, влязоха в режим и наистина се справят отлично. Чух също така и хоровия състав, така че стискам палци на концерта всичко да мине много добре. Все нещо може да не потръгне, публиката със сигурност няма да го забележи, но ще го забележа аз и ще се нервирам", каза композиторът.

От Ивент зона- организатор на концерта на Енио Мориконе, припомниха, че вратите на зала "Арена Армеец" на 10 декември ще бъдат ще бъдат отворени в 17.30 часа и призоваха всички желаещи да се възползват от това, за да се избегне струпване около входовете на залата. Концертът ще започне точно в 20.00 часа. Билети на касата на Кантус Фирмус в зала "България" и онлайн в сайта www.ticketsbg.com