Мориконе през погледа на Чучков

Мориконе през погледа на Чучков

За гениалния композитор отблизо

Какъв е Енио Мориконе зад кулисите? Може би често си задавате този въпрос с наближаването на концерта на гениалния творец в столичната зала „Арена Армеец”. Отговорът потърсихме броени дни преди неговата поява в България от композитора, пианист и преподавател в НМА и НАТФИЗ проф. Виктор Чучков.
В ефира на Класик ФМ радио той разкри подробности за личния живот на „един безспорен и ярък професионалист, вулкан на идеи”. Проф. Чучков припомни записите на музиката към филма „Боцманът” по Джоузеф Конрад, в които се чува звукът на кавала на Теодосий Спасов. „Разнообразният тембър на кавала, който успява да извлече, е подходящ за идеята на композитора”, коментира проф. Чучков. Самият Теодосий Спасов ще участва в концерта на 10 декември 2013г. от 20ч., когато на сцената ще се качат и музикантите от Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио. В концерта ще се включат и шестима италиански музиканти: Сузана Ригачи – сопрано, Гилда Бутà – пиано, Нани Чивитенга – електрически бас, Масимо Д’Агустино – барабани, Леандро Пичони – клавир и Роко Дзифарели – електрическа китара.
В предаването „Сутрешно кафе с Геми” проф. Виктор Чучков сподели, че Мориконе почти не се променя докато работи. Тогава „той е много напрегнат по отношение на всеки тон, който трябва да изпълни дадения оркестър. Дори става раздразнителен, ако някой не се справи в момента”. Същевременно италианският композитор и диригент „се държи доста строго със семейството си”, смята Чучков. Напълно отдаден на най-голямата любов в своя живот - музиката, 85-годишният маестро е много прецизен в съблюдаването на дневния си режим - ставане в 4.00, лека закуска, разходка, спорт, а после работа, много работа. В малкото свободни вечери се отдава на шахмата.
Приятелството на проф. Чучков с гениалния филмов композитор е „една голяма гордост”. Но българският музикант счита, че Мориконе е „явление, на което много композитори се опитват да подражават с голям неуспех, защото той е именно носител на тази оригинална нотка в своята музика, която го прави уникален”.
 Билети за концерта може да намерите на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и в сайта www.ticketsbg.com