Светът отбеляза 100 години Бритън

Светът отбеляза 100 години Бритън

На 22 ноември

Повече от 100 000 деца от всяко кътче на Великобритания участваха в специално събитие с международна значимост. На 22 ноември следобед те отбелязаха 100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън, включвайки се в една глобална кампания. Именно в петък следобед те станаха част от хиляди музиканти и хористи от десет часови пояси по света, които пяха и свириха заедно в чест на британския композитор. Събитието от Сингапур през Екс ан Прованс до Санта Моника бе излъчвано на живо по интернет в страницата на проекта, организиран от няколко световни импресарски агенции, културни центрове, звукозаписни лейбъли и фондацията „Бритън-Пиърс”.
Във Великобритания юбилеят на Бритън бе отбелязан с много музикални и културни прояви, за които ви информирахме своевременно.Триетажната къща на Къркли Клиф Роуд № 21 в Лоустофт, графство Съфолк, в която Бенджамин Бритън е отраснал, бе отворена за посетители. Историята разказва, че приземният етаж е използван за зъболекарски кабинет и приемна от бащата на композитора, докато семейството живеело на горните етажи. Бритън е вземал първите си уроци по пиано и теория на музиката на същата улица и недалеч се намира неговото начално училище. От прозореца на стаята му се виждали плаващите рибарски лодки и наблюдавал променящото се вълнение на Северно море. След смъртта на бащата на Бритън, в къщата продължава да се развива дентална практика, дори и след продажбата й от страна на майката на композитора. През последните години сградата бе реставрирана, а сега бе открита и открита изложба, която показва за първи път писма на Бритън от 30-те години на миналия век и ръкописи, свързани с неговите спомени.
Чествания на 100-годишнината на Бритън се проведоха в повечето държави на Стария континент и в Америка. Като част от тържествата в Германия бяха постановката на „Питър Граймс” в Оперния театър на Дюселдорф, а в немския град Бад Хомбург бе представен „Военен реквием”. Повече от 70 творби на Бритън бяха изпълнени по време на Фестивала „Тринити Уолстрийт мюзик” в Ню Йорк. Още един фестивал, но в Италия, бе посветен на британския композитор - „Гласове от днес” се проведе в Рим. Изложба „Артистичният свят на Бритън” бе открита в Държавния музей на изящните изкуства „Пушкин” в Москва. В нея са включени портрети, абстрактни композиции, писма и документи, които свързват британския композитор с музиканти като Шостакович, Ростропович и Рихтер. Експозицията продължава до края на 2013г.