Американско сопрано от Метрополитън опера идва за коледния концерт на  Оркестъра на Класик ФМ радио

Американско сопрано от Метрополитън опера идва за коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио

Програмата „Бяла Коледа“ от цикъла „Музиката на Америка“ е на 18 декември в зала „България“

Американското сопрано Джанина Бърнет ще бъде звездата в коледния концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио. В навечерието на Рождество Христово певицата, която вече 5 години е част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк, ще гостува за първи път у нас за програмата „Бяла Коледа“. Тя ще изпълни любими европейски и американски коледни песни и спиричуъли. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ и ще се състои на 18 декември в зала „България“ от 19:30 часа.
Родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния, Джанина Бърнет счита себе си за гражданин на света. Тя е участвала в над 250 представления и спектакли в над 30 града в САЩ и по света. Джанина Бърнет е дете на поетесата Имани Констанс Бърнет, а баща й, Карл Бърнет е джаз барабанист. Под влиянието на родителите си тя се занимава с пеене от ранна възраст, изнася първия си концерт пред публика още в ученическите си години и продължава музикалното си обучение в колежа Spelman. Получила класическо музикално образование, тя става част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк през 2008 г. за постановките „Кармен“ от Ж. Бизе и „Бохеми“ от Дж. Пучини. Други спектакли на Метрополитън, в които тя участва са „Парсифал“ от Р. Вагнер, „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Лястовичката“ от Дж. Пучини и „Ифигения в Таврида“ от Кр. В. Глук. През последните няколко години Джанина Бърнет е пяла още в Театър Шатле в Париж, Teatro Nacional de Sao Carlos в Лисабон, на фестивала в Сполето (САЩ), в оперните театри на Мичиган, Аризона, Нешвил, Сиракюз, в Кливландската опера, в операта на Ню Йорк Сити, Дойче опер Берлин, в операта на Кейп Таун, в театъра „Ришон Лецион“ (Израел) и др.
В програмата „Бяла Коледа“ ще участват също Хора на Класик ФМ радио, подготвен от Теодора Павлович и детския хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. На диригентския пулт ще застане младият български музикант Сергей Павлов, който през последните няколко години се изявява предимно в САЩ и Еквадор.
Билети за концерта се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време: понеделник – петък; 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба онлайн на ticketsbg.com до 48 часа преди концерта.