Борис Карадимчев получи „Златен век” – звезда на юбилейния си концерт

Борис Карадимчев получи „Златен век” – звезда на юбилейния си концерт

Министърът на културата д-р Петър Стоянович връчи лично най-високото отличие на Министерството

В петък вечерта в зала „България“ се състоя тържественият концерт по повод 80-годишния юбилей на големия български композитор Борис Карадимчев. Събитието започна с официално поздравление към юбиляря, отправено към него лично от министъра на културата на Република България д-р Петър Стоянович. Той връчи на Борис Карадимчев престижната награда „Златен век” – звезда. Композиторът бе удостоен с най-високото отличие на Министерството и с почетна грамота за големия му принос към българската култура. Силно развълнуван, композиторът благодари от сцената за високата чест. Веднага след награждаването започна и концертът, който се превърна в истински музикален празник. Част от шоуто бяха звездите на българската поп музика Марги Хранова, Мими Иванова, Орлин Горанов, Орлин Павлов и Васил Петров, актьорите Христо Гърбов и Георги Мамалев, както и класическите музиканти Ангел Станков, Калина Христова и Георги Черкин. Важни участници бяха също децата от „Пим-Пам“ - съставът на който Борето е посветил над 30 години от живота си, както и Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Музикантите представиха класически произведения от творчеството на Карадимчев и сюита от 10 хитови песни, станали любими за няколко поколения българи. Аранжиментите бяха направени от Борето специално за концерта.
На финала ансамбълът от певци поздрави композитора с думите „80 години не стигат! Честито, Боре!” по музика на песента „Времето е наше”. Сред бурните овации на публиката Борис Карадимчев получи купища цветя и поздравителни адреси от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на българските композитори, издателство „Просвета”, Международна фестивална програма „Приятели на България”, от музикантите Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Михаил Белчев, Хайгашот Агасян и др. На концерта присъства и бившият президент на Република България, Петър Стоянов, близък приятел на композитора.
С този концерт бе открит цикъла „Концертмайсторите“, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България. За осъществяването на юбилейния концерт съдействаха още Столичната община, Съюзът на българските композитори, сдружение „Музикаутор“ и народно читалище „Д-р П. х. Берон 1925“.