Латвийското сопрано Алиса Зиновиева в ролята на Тоска на 29 ноември в зала 1   на НДК : „България винаги ме е очаровала“

Латвийското сопрано Алиса Зиновиева в ролята на Тоска на 29 ноември в зала 1 на НДК : „България винаги ме е очаровала“

На 29 ноември от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата

На 29 ноември от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата Монте Мюзик и Русенската опера представят спектакъла на операта „Тоска” от Джакомо Пучини под диригентството на Маестро Найден Тодоров.
За ролята на Тоска талантливият диригент и директор на Държавна опера Русе Найден Тодоров е поканил младата латвийска оперна певица Алиса Зиновиева, която започва своята професионална кариера от Миланската Скала и вече има респектиращи успехи по големите сцени на Италия и Европа.
 Алиса Зиновиева прави изключително впечатление, когато през 2003 година се явява на конкурса в Миланската Скала за Академията към театъра за усъвършенстване на млади оперни певци. Тогава тя се представя с арията на Дездемона от операта „Отело” на Джузепе Верди. Рикардо Мути е в комисията и Маестрото пожелава тя да изпълни и арията на Тоска от едноименната опера на Пучини. Алиса е избрана от 700 кандидати с бал от 9.50 точки от 10 възможни.
Младото сопрано не се опиянява от успеха. Смята, че за да успее един артист преди всичко трябва да има талант, да бъде решителен, сериозно да подхожда към професията и да си поставя цел – да знае какво иска да постигне и докъде може да стигне. Счита себе си за благословена, че е имала шанса да се срещне на сцената с такъв колос-певец като Пласидо Доминго.
„Маестро Доминго винаги е много мил към всички, скромен и отворен, голям Маестро, който в спектакъла е готов по всяко време да помогне на по-младите. Партньорството ми с него ми помогна да усетя как истински майстор, който знае толкова много за пеенето и е толкова знаменит, остава така приятно земен за всекиго, с когото се срещне.”
С Марио Маланини, с когото ще пее в спектакъла на операта „Тоска” на 29 ноември в зала 1 на НДК, се е срещала два пъти на сцената - в Пучиниев Концерт под диригентството на Рикардо Шайи в Миланската Скала и съвсем наскоро в „Тоска” в Театро Верди в Триест. „Марио е прекрасен тенор със златен глас, отличен партньор във всеки смисъл, музикален и мил, честен и изключителен професионалист. С него се чувствам комфортно и по-сигурна. Щастлива съм да пея с него отново.”
Поканата да пее в София приема без колебание:„България винаги ме е очаровала, имам някои български приятели и бих искал да науча повече за вашата култура и хората. Мисля, че в някои отношения ние сме доста подобни, близки. Имате големи оперни традиции, известни певци и диригенти и се радвам да участвам в събитието, което вярвам, че ще допринесе за разширяване на отношенията с вашата прекрасна страна.” След София Алиса Зиновиева ще пее на световната премиера на Вечер на Ратмански в Театро Ла Скала в Милано, след което има два ангажимента в Германия със самостоятелни рецитали и скоро след това се връща в Театро Верди в Триест с ролята на Одабела от операта „Атила” на Верди. В момента се подготвя и за дебют като Норма от едноименната опера на Белини. Билети за вече „Тоска“ се продават в Билетния център на НДК, в мрежите на Тикетпортал и Ивентим. Цените са от 20, 30, 40, 50 и 60 лв.