Шломо Минц и Оркестърът на Класик ФМ-М тел за втори път на една сцена

Шломо Минц и Оркестърът на Класик ФМ-М тел за втори път на една сцена

Навсякъде по света публиката отива на определен концерт...

Навсякъде по света публиката отива на определен концерт, водена от две причини – името на изпълнителя и програмата. Понякога избираме едно от двете, но никога не можем да сме сигурни дали няма да ни бъде поднесена някоя изненада! Когато се събрахме в зала „България” на 15 април вечерта, никой от нас не предполагаше, че ни очаква едно изумително преживяване. Въпреки че всеки е очаквал да чуе невероятните умения на Шломо Минц като цигулар, едва ли сме предполагали какво точно ще се случи, когато той вземе и диригентската палка в ръка. А това бе най-вълнуващата част от вечерта! Брамс - Симфония № 1, дирижирана по памет, без партитура...това е въпрос на висок професионализъм. И когато станеш свидетел на такова музициране, оставаш ... без дъх. Вероятно и вие сте срещнали колеги, приятели сред публиката, които развълнувано са ви споделили: „Настръхнах, когато слушах симфонията на Брамс!” А ако не сте били на този концерт, не мислете, че казаното е преувеличено. Шломо Минц и Оркестъра на Класик ФМ-М тел направиха удивителен синхрон, петте репетиции на музикантите им позволиха да изработят и най-малкия детайл в партитурите на Бетовен /Концерта за цигулка и оркестър/ и Брамс. Да солираш и едновременно с това да ръководиш ансамбъла по време на Бетовеновия концерт никак не е проста задача, но лекотата, с която направи това Шломо Минц подсказа, че всички на сцената сякаш „живееха в едно тяло”. И все пак – с какво успя така магнетично да мотивира оркестрантите Шломо Минц? Знаем, че тук не става дума за изтънчен именит диригент, а по-скоро за Музикант в пълния смисъл на това понятие! Опитът му на инструменталист, на човек „отвътре” като че ли надделя, оркестърът безрезервно му се довери и ... магията стана!

 След такъв концерт човек разбира прости неща – не е нужно да владееш високата професионална жестикулация в диригентската професия – нужно е да завладееш душите на оркестрантите. И Шломо Минц го направи. А Оркестъра на Класик ФМ-М тел позволи да бъде завладян от него, защото в негово лице разпозна истинският музикант.

А какво се случва с публиката след такъв концерт? Тя още по-дълбоко разбира, че името и програмата в един концерт все още не са достатъчни, за да отидеш на него – трябва да си готов и на най-хубавата изненада: да срещнеш магията! И когато това става пред очите ти, помниш го цял живот.