Марис Янсонс ще дирижира Новогодишния концерт във Виена

Марис Янсонс ще дирижира Новогодишния концерт във Виена

Ако не можем да присъстваме на 1.І.2012г. в Златната зала на Musikverein

Има събития в музикалния живот по света, за които е добре да се подготвим доста по-рано. Едно от тях е популярният в цял свят Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Безусловно той се превръща в събитие № 1 от първия ден на всяка нова година, но месеци преди това, става ясно коя ще бъде фигурата на диригента! Отбраната публика във Виена, която има възможността да присъства на това бляскаво събитие, купува своите билети почти година преди предстоящия 1-ви януари и това е стара практика. Ако не можем да присъстваме на 1.І.2012г. в Златната зала на Musikverein, то поне отсега можем да научим името на следващия маестро, който ще бъде на пулта – Марис Янсонс. Още от първия концерт на латвийския диригент с Виенската филхармония през 1992г., оркестрантите запазват специална връзка с маестрото. И поканата за предстоящия Новогодишен концерт има връзка с това – навършват се 20 г. оттогава. Едно 20-годишно сътрудничество, което още от началото си се характеризира с изповядването на едни и същи художествени ценности, както и на голямо взаимно уважение.

От 2003г. Марис Янсонс е главен диригент на СО на Баварското радио, а през 2004г. стана главен диригент на Концертгебау оркестър. Години по-рано маестрото заемаше същия пост и във Филхармоничния оркестър на Осло /от 1979 до 2000/, ансамбъл, който именно той превърна в оркестър с международно име. Подобна дълга съвместна работа свързваше Янсонс и с Филхармонията на Санкт Петербург, както и с Лондонската филхармония /гост диригент/, той заемаше и поста „музикален директор” на СО на Питсбърг.

Новогодишните концерти в Musikverein помнят и още едно негово появяване на тази престижна сцена – Марис Янсонс бе силно аплодиран от виенската публика и медии още на първия ден от 2006! А сега, през януари на тази година, маестрото работи с Виенската филхармония върху репертоар, включващ партитури на Шостакович, Малер и Берлиоз.