Солистите Алиса Зиновиева и Марио Маланини гостуват на сцената на Зала 1 на НДК в спектакъла „Тоска”

Солистите Алиса Зиновиева и Марио Маланини гостуват на сцената на Зала 1 на НДК в спектакъла „Тоска”

На 29 ноември, от 19.00 часа

На 29 ноември, от 19.00 часа в Зала 1 на НДК почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да аплодират световно признатите оперни артисти Алиса Зиновиева и Марио Маланини в ролите на Тоска и Каварадоси в спектакъла на операта „Тоска” от Пучини.
Любимците на Пласидо Доминго, латвийското сопрано Алиса Зиновиева и италианският тенор Марио Маланини, ще пеят за първи път на софийска сцена в продукцията на Монте Мюзик и Държавна опера Русе с диригент Музиканта на 2012 година - Маестро Найден Тодоров. В ролята на Скарпия ще се превъплъти един от най-обичаните български баритони Александър Крунев. В постановката ще участва Хора на софийските момчета с диригент доц. д-р Адриана Благоева, както и солистите Димитър Станчев, Стоян Стоянджов, Петър Костов, Владимир Попов, Емил Желев, хор и оркестър на Държавна Опера Русе. Маестро Найден Тодоров вече е селектирал 73 блестящи инструменталисти и 51 хористи, а декорите ще бъдат специално подготвени за постановката.
Операта „Тоска“ е сред най-великите класически произведения на всички времена. Италианският композитор Джакомо Пучини създава лиричното произведение на прага на 20-ти век, а първата й постановка е на 14 януари 1900 г. „Тоска“ е музикална драма в 3 действия. Либретото е написано от любимите на Пучини автори Джузепе Джакоза и Луиджи Илика, в основата е мелодрамата „Флория Тоска“ от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар. Точно нейното изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., вдъхновява Пучини да създаде музиката, описваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художникa Каварадоси.
Билети за „Тоска“ вече се продават в Билетния център на НДК, в мрежите на Тикетпортал и Ивентим. Цените са от 20, 30, 40, 50 и 60 лв.