Обновиха Музикалната академия „Ференц Лист”

Обновиха Музикалната академия „Ференц Лист”

Концертната й зала отваря врати отново

Концертната зала на Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща отново отвори врати след реконструкция, продължила цели 4 години. Обновеното пространство бе открито с тържествен концерт, в който прозвучаха някои от Унгарските танци на Йоханес Брамс, както и народни песни в транскрипция задве цигулки от Бела Барток. На събитието присъства министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който сподели, че „тъй като унгарският език е пословично известен със своята трудност, то ние показваме повече таланта си чрез езика на музиката”. Благодарение на неговото правителство бе стартиран 10-годишен проект за възстановяване на сградата, в която се помещава музикалната академия, основана от Ференц Лист. По думите на Орбан, намерението било да се изразходят повече средства за изкуство и култура, защото „животът е нещо повече от борба за живеене”. На въпрос на агенция Ройтерс преди концерта дали смята, че Будапеща, която вече разполага с 6 основни концертни зали, може би вече има предостатъчно места за музикални събития, Орбан отговори лаконично: „Не, даже трябват още повече”. От своя страна, ректорът на Музикалната академия „Ференц Лист” Андраш Бата коментира: „За своята история, продължила повече от 100 години, тази сграда, построена в стила Ар Деко, никога не е ремонтирана”. Според него, „репетиционните зали са били слабо поддържани, отоплението е било лошо, не е имало климатик. Затова си помислих, че освен огромните музикални възможности, с които разполагаме, трябва да се развиваме и като една от най-модерните концертни зали на 21 век”. 60-годишният Бата ще отстъпи поста си на арфистката Андреа Виг.
Голямата концертна зала на Музикалната академия „Ференц Лист” е изключително ценна заради отличната си акустика. Сега салонът с 1100 места е старателно реставриран, като е запазен стила от началото на 20 век до последния детайл. „Зала 1907”, в която са гостували легендарни музиканти като пианиста Святослав Рихтер, цигуларя Йехуди Менухин и диригента Ленард Бърнстейн, е решена в черно-бели тонове, като контрастират абаносовата облицовка с бялата геометрична украса в замяна на доскорошното кафяво покритие, датиращо от времето на комунизма. След основния ремонт бяха открити нови „зелени зали” за солисти, както и заведения за хранене. Залата на камерната опера, разполагаща с 300 места, бе кръстена на името на сър Дьорд Шолти. На откриването на статуя на диригента, поставена през входа на операта, вдовицата на маестрото Валери Шолти завърши речта си с думите: „Шолти се върна у дома”.
Музикалната академия „Ференц Лист”, открита на 14 ноември 1875г., е разполагала в самото начало с 5-ма преподаватели и 38 студенти. Днес техния брой е значително по-голям, като институцията е разделена на две отделни юридически лица със собствено лого: „Академия Лист” и „Концертен комплекс Академия Лист”.
Ремонтните работи възлизат на 40 млн.евро, като 90% от финансирането е със средства на Европейския съюз, а 10% - от унгарското правителство. В плановете на унгарското правителство е Будапеща да спечели класациите на европейските градове с добра репутация за музициране. Реконструираната зала на Музикалната академия „Ференц Лист” ще послужи и като маркетингов инструмент за привличане на туристи към унгарската столица.