41 се борят за приза „Елена Николай”

41 се борят за приза „Елена Николай”

Конкурсът е от 28 до 30 октомври

Първият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” стартира на 28 октомври от 10.00 часа, когато ще се тегли жребия за реда на участие на кандидатите. 41 млади оперни певци /от 22 до 33 години/ от България, Великобритания, Испания, Косово, Черна гора, Сърбия, Македония, Тунис, Украйна ще се включат в надпреварата за големия приз „Елена Николай”.

Авторитетно жури от световни оперни имена: председател - Христина Ангелакова, почетен член на журито – Бруна Балиони от Италия, Дарина Такова и Калуди Калудов, диригентът Григор Паликаров ще оценяват кандидатите и ще търсят своите нови открития. Официалното откриване на конкурса е на 28 октомври от 12.00 часа. В 12.30 часа започва Първи тур. Резултатите ще бъдат обявени същата вечер. Втори тур ще се проведе на 29 октомври с начален час 11.00 часа. За класиралите се на Втори тур, организаторите осигуряват нощувки на 29 и 30 октомври.

Официалната церемония по награждаването и гала концертът на лауреатите ще се състоят от 18.30 часа на 30 октомври на сцената на Театър Дом-паметник Панагюрище. Наградените млади оперни певци ще пеят под диригентската палка на Григор Паликаров в съпровод на Оркестъра на Държавна опера Стара Загора.

Предвидени са първа, втора и трета награди – мъже, жени, както и три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.