"Как фестивали?" в Пловдив

На 25 октомври от 11 до 18.30ч.

„Как фестивали?” е темата на втората годишна международна конференция на Българската фестивална асоциация. Ролята на фестивалите за развитието на българската култура и на международния културен обмен, партньорството между общините, държавата и независимите културни организации в развитието на фестивалите и представянето на българските фестивали на международната културна сцена ще дискутират професионалистите в сектора на 25 октомври в Пловдив. Форумът ще се проведе от 11 до 18:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Конференцията се организира в партньорство с Комисията по културата и медиите към Народното събрание. Темата „Как фестивали?” е продължение на миналогодишната „Защо фестивали?”. В конференцията ще вземе участие Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална асоциация – международна мрежа с повече от 60-години история. Гост ще бъде и Андерш Рюкя – генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация. Ще присъстват още председателя на Комисията по културата и медии към Народното събрание Стефан Данаилов, както и други членове на комисията, експерти, фестивални мениджъри и представители на общини. Участието в конференцията е безплатно. Необходима е предварителна регистрация на място в деня на събитието. Съорганизатори са Фондация „Отворени изкуства“ и Община Пловдив.

В предварителната дискусия „Предизвикателства пред фестивалите” за финансирането, публиките, връзката с туризма и сътрудничеството с медиите ще говорят председателят на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, Мартин Кадинов – директор на ON!Fest, Стефан Еленков – изпълнителен директор на Spirit of Burgas, Веселина Сариева – директор на фондация „Отворени изкуства”, Момчил Георгиев – програмен директор на Софийски музикални седмици и Петър Петров – директор на Sofia Rocks. Модератор е изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация Юрий Вълковски, а въвеждащо изказване ще направи д-р Соня Алексиева – преподавател в Нов български университет. В откриването ще се включат министърът на културата Петър Стоянович и Надя Захариева – програмен директор „Изкуства и култура” във фондация „Америка за България”. Генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девентър ще представи пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа”. Следват кръгла маса за партньорството между общините, държавата и независимите културни организации в провеждането на фестивали и дискусия за българските фестивали на международната културна сцена.

Българската фестивална асоциация е новоучредена гражданска организация, която обединява повече от 20 български фестивала от различни сектори на изкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват. Сред членовете са: Европейски музикален фестивал, Sofia Jazz Peak, Софийски музикални седмици, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Мартенски музикални дни Русе, Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Нощта на музеите и галериите Пловдив, Sofia Rocks, София филм фест, Spirit of Burgas, ON!Fest, Sofia Contemporary, Sofia Dance Week, Водна кула арт фест, Софийски фестивал на науката, Международно триенале на сценичния плакат, Салон на изкуствата, София хартиен арт фест и Международен фестивал на късометражния филм „В двореца“ в Балчик.