Ангел Заберски свири „Форест Гъмп“ на 18 октомври

Ангел Заберски свири „Форест Гъмп“ на 18 октомври

Концертът от цикъла „Музиката на Америка“ е под диригентството на Франсиско Ноя, преподавател в колежа „Бъркли“

Популярният пианист и джаз-композитор Ангел Заберски ще бъде специалният гост-солист за филмовия концерт на 18 октомври, с който се открива концертния сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието е в зала „България“ от 19:30 ч. и е част от четвъртия сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Заберски ще изпълни на пиано прочутото соло от филма „Форест Гъмп“, както и любовната тема от шедьовъра на Дзефирели „Ромео и Жулиета“. Пианистът ще свири под палката на известния американски диригент Франсиско Ноя, който пристигна вчера за първите репетиции с оркестъра.
Диригентът Франсиско Ноя е известна фигура на музикалните сцени в Бостън и Нова Англия, където той си е спечелил репутацията на универсален изпълнител на симфонична музика. Той е роден във Венецуела, където започва кариерата си с Младежки оркестър на Валенсия, един от първите ансамбли от известната образователна програма “El Sistema”. По-късно Франсиско Ноя завършва Бостънския университет. В момента е постоянен диригент на Филхармонията Rhode Island и е виден член на диригентския факултет на музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. През есента на 2008 г. той започва мандата си като музикален директор на Симфоничния оркестър Berklee Contemporary. В САЩ Маестро Ноя е дирижирал симфоничните оркестри на Балтимор, Нешвил, Сан Антонио и Омаха и е изнасял концерти в Аржентина, Бразилия, Перу, Австрия, Чехия, Испания, Италия и Русия.
 Сред изпълнителите на 18 октомври е също и атрактивният тромпетист Мишо Йосифов, който заедно с Ангел Заберски ще свири рагтайма Cantina band от „Междузвездни войни“.
Важна роля в концерта на 18 октомври има и Хорът на Класик ФМ радио с диригент Теодора Павлович. Именно присъствието на човешките гласове ще накара слушателите да усетят уникалната динамика и драматизма в „Спайдърмен“, „Шифърът на Леонардо“, „Мумията се завръща“ и др. Програмата на концерта на 18 октомври предлага премиерни за България изпълнения на музика от Алън Силвестри („Форест Гъмп“, „Мумията се завръща“, „Корабокрушенецът“), Дани Елфман („Спайдърмен“, „Семейство Симпсън“, „Едуард Ножиците“), Ханс Цимер („Шифърът на Леонардо“), както и музика от култовата видео-игра World of Warcraft.
 Билетите за концерта са почти изчерпани. Те се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време: понеделник – петък; 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на ticketsbg.com до 48 часа преди концерта