ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ „ЕЛЕНА НИКОЛАЙ”

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ „ЕЛЕНА НИКОЛАЙ”

От 28 до 30 октомври 2013 година в град Панагюрище

Първият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” ще се проведе от 28 до 30 октомври 2013 година в два тура.
Заявление за участие могат да подават оперни певци на възраст от 23 до 33 години /включително/ на имейл адрес [email protected] или в сайта на конкурса www.elenanikolai.com. Срокът за записване е до 20 октомври 2013 година включително.
Конкурсът ще се проведе в залата на Театър Дом-паметник град Панагюрище по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня на началото на конкурса. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. Галаконцертът на лауреатите ще се състои на 30 октомври от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник-Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Стара Загора, диригент Григор Паликаров.
Предвидени са първа, втора и трета награди – мъже, жени, както и три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.
Световно известната италианска оперна певица - мецосопраното Бруна Балиони ще пристигне за първи път в България, за да участва като Почетен член на журито на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай", който ще се състои от 28 до 30 октомври в Панагюрище. "Примадоната на италианското белканто", както я наричат нейните почитатели и познавачите, идва по покана на оперната прима Христина Ангелакова - Председател на журито на конкурса. За Бруна Балиони оперната легенда Елена Николай е еталон, мит и тя с огромна радост се присъединява към състава на авторитетното жури, за да оценява младите оперни таланти. Членове на журито са световно известните оперни изпълнители и педагози Дарина Такова и Калуди Калудов. Към именитите певци се присъединява диригентът Григор Паликаров, който е сред най-успешните млади български диригенти.