Подготовката в Берлин започна

Подготовката в Берлин започна

Какво ни очаква на Musikfest 2011?

Немската столица се подготвя усилено за есента за едно от големите културни събития , посветени на класическата музика. Берлинският  Musikfest 2011 събира огромен брой зрители всяка година. Бюджетът на фестивала възлиза на 1,2 милиона евро. Въпреки кризата през последната година, фестивалът реализира приходи от 260 000 Евро, отбеляза пред медиите неговия генерален директор Йоахим Сарториус.  

В тазгодишното издание на фестивала ще участват Лондонската филхармония, Симфоничния оркестър на Питсбърг, Щатскапеле Берлин и Щатскапеле Дрезден и др.На 3 септември фестивалът ще бъде открит от Филаделфийския оркестър под палката на Шарл Дютоа с творби от Волфганг Рим и Ектор Берлиоз, а солист на Втория концерт за пиано и оркестър от Ференц Лист ще бъде Жан-Ив Тибоде.

Повече от 60 произведения от над 25 композитори ще бъдат изпълнени на фестивала. Сред тях са композиции на Феручио Бузони, Ян Сибелиус, чиито световни премиери предстоят. Кулминацията на Musikfest 2011 ще бъде творбата на Луиджи Ноно „Прометей” и Симфония № 8 от Густав Малер, изпълнени от Берлинските филхармоници под диригентството на сър Саймън Ратъл.