Цигулката от „Титаник“ на изложба

Цигулката от „Титаник“ на изложба

Експозицията предстои в Белфаст

Концертмайсторът на оркестъра на кораба „Титаник“ Уолъс Хартли вече се е превърнал в част от легендата за огромното плавателно средство, тъй като е изпълнявал на този инструмент християнския химн "Nearer My God to Thee" при потъването на "Титаник". Съпровождащите го 7 музиканти също загиват в трагедията през 1912г. Цигулката е открита в калъф, привързан към към спасителната жилетка на Уолъс Хартли, когато тялото му е извадено от ледените води на Атлантическия океан. Появата й на таванско помещение в Йоркшир, Великобритания, разбуни духовете сред музикантите, научните среди, ценителите и търговците на музикални инструменти.
През последните години бяха проведени редица изследвания за установяване автентичността на цигулката, както вече ви информирахме.
Сега музикалният инструмент заедно с кожения калъф с инициали W. H. H. ще бъде показан пред посетителите на Белфаст. Градът, който е столица на Северна Ирландия, е свързан с историята на плавателното средство, тъй като именно там е конструиран кораба. Изложбата ще се състои от 18 септември до 13 октомври в музея „Титаник Белфаст“, след което ще бъде изложена на търг от аукционна къща "Хенри Олдридж и син". Внушителната сграда бе открита през март 2012г. и се е превърнала в една от забележителностите на Белфаст.Изпълнителният директор на най-големият музей, посветен на знаменития кораб, Тим Хъзбандс заявява: „За посетителите тази среща с инструмента може да се сравни с преживяване, което се случва веднъж в живота. Това е един от най-коментираните и най-ценни артефакти, останали от „Титаник“, който те ще могат да разгледат преди търга.“ Той допълва, че Уолъс Хартли е изключително смел човек, който е помагал да успокоява пътниците чрез музиката по време на последните им житейски мигове.Търгът на цигулката ще се проведе на 19 октомври в град Дивайзис, графство Уилтшир, Югозападна Англия.