СО на Детройт спира протестите

СО на Детройт спира протестите

Музикантите започнаха преговори

След 6 месеца стачни действия, музикантите от Симфоничния оркестър на Детройт седнаха на масата за преговори и подписаха споразумение. Те протестираха заради намалението на заплатите си, както и настъпилите уволнения. Причината за тези мерки бе натрупания дефицит от 20 милиона долара за последните 3 години във връзка с работния процес на оркестъра. Творците заплашиха ръководството, че „ще трябва да преразгледат дейността си”, което означава да дават уроци на ученици или да  извършват друга социално значима дейност.

Подписването на споразумението бе отбелязано с два безплатни концерта в Max M. Fisher Music Center – на 9 и 10 април под палката на Леонард Слаткин. В документа, който ще влиза в сила за следващите три години, броят на постоянните членове на оркестъра ще се съкрати от 96 на 81, а впоследствие ще се увеличава постепенно. Така през сезон 2013-14г., постоянните членове ще бъдат 85. Най-ниското възнаграждение ще възлиза вече на 79 000 щатски долара през следващия сезон, а през 2013-14г. ще достигне сумата от 82 900 щатски долара.

На 22 и 23 април Симфоничния оркестър на Детройт ще изпълнени Симфония № 100 „Военна” от Йозеф Хайдн, Третата симфония на Шуман, както и сюита от „Кавалерът на розата” на Рихард Щраус. Тази програма ще бъде дирижирана от Рафаел Фрюбек де Бургос.