"Банско опера фест" с гениални класически произведения в програмата си за 2013 г.

Четвъртото издание на оперния фестивал под открито небе "Банско опера фест" впечатлява

Четвъртото издание на оперния фестивал под открито небе "Банско опера фест" впечатлява с едни от най-гениалните класически произведения на всички времена – балета "Лебедово езеро" (30 август - петък) по музика на Чайковски и операта "Риголето" на Джузепе Верди (31 август - събота).

Форумът за класическа музика за пореден път събира най-добрите български музиканти на централния площад в Банско, а 2013 година е специална за организаторите на феста заради честването на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди.

Новост във фестивала е включването на балетна постановка в програмата му: "Преди 4 години дръзнахме да направим класическа постановка в центъра на Банско. Малко хора вярваха, че нещата ще се получат, а препълненият площад обори всички съмнения и ни даде сили да продължим още 3 години." - споделя управителят на "Монте мюзик" и съосновател на феста Магдалена Сотирова – "Благодарение на община Банско и хотел Кемпински Гранд Арена Банско продължаваме да надграждаме започнатото и сега разширяваме представянето на класическо изкуство във фестивала с включването на балетния жанр. Балетът "Лебедово езеро" е невероятно красив, това е връх на творческия гений на Чайковски и на хореографа Мариус Петипа."

 Музикантът на годината според слушателите на БНР – Маестро Найден Тодоров ще дирижира оперната постановка. Партньор на "Банско опера фест" тази година е Държавна опера Русе, която е подготвила двете продукции. Солисти в "Риголето" са едни от най-утвърдените ни класически певци – Диана Василева в ролята на Джилда, Петър Костов в ролята на херцога на Мантуа, Александър Крунев в ролята на Риголето и други.

Входът за "Банско опера фест" е свободен, а амбицията на организаторите е всяка следваща година да добавят новости в програмата и да привличат повече посетители в курортния град.