Българка ще пее с Варшавската филхармония

Българка ще пее с Варшавската филхармония

Събитието е на 1 септември 2013г.

На 23 август 2013г. Варшавската филхармония под палката на Антони Вит ще дебютира на сцената на Роял Албърт Хол. Този концерт ще бъде част от престижния музикален фестивал „BBC Proms“, който се провежда в Лондон. Солист на концерта ще бъде номинираният за Грами и носител на множество отличия руски пианист Александър Мелников. Той ще представи Концерт за пиано и оркестър № 2 във фа мажор, оп.102 от Дм.Шостакович, като в програмата присъства още едно произведение на композитора - Симфония № 6 в си минор. В рамките на концертната вечер ще прозвучат Концерт за оркестър от Витолд Лютославски, като по този начин ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на полския композитор, както и „Трагична увертюра“ и „Приспивна песен“ от Анджей Пануфник.
На 1 септември 2013г. в концертната зала на Варшавската филхармония ще бъде представен „Реквием“ от Верди. Българската следа в този концерт се дължи на мецосопраното Мариана Пенчева, която ще изпълни партията на алта. На сцената ще й партнират италианското сопрано Кармен Джинатасио, аржентинският тенор Густаво Порта, полския бас Рафал Сивек. Хормайстор ще бъде Хенрих Войнаровски, а на диригентския пулт на Варшавската филхармония ще се качи Яцек Каспшик. От 2011г. Мариана Пенчева не е прекъсвала участията си в оперни произведения от Джузепе Верди, чиято 200-годишнина от рождението се отбелязва през 2013г. по целия свят. Публиката в Италия все още не може да забрави превъплъщението й в Амнерис от операта „Аида“. В началото на 2013г. ролите на Азучена от „Трубадур“ и Улрика от „Бал с маски“ впечатлиха публиката в Атина, Сидни и Мелбърн. На 7 и 10 октомври Мариана Пенчева ще се появи отново в ролята на гадателката Улрика в продукцията на Берлинската Щатсопер, където ще си партнира с друг известен българин- Камен Чанев /в ролята на Рикардо/. Припомняме ви, че през 1994г. именно в постановката на „Бал с маски“ на неаполитанския театър „Сан Карло“ българското мецосопрано застана на сцената редом с Лучано Павароти, а при едно изпълнение в Рим на операта „Аида“ е била дирижирана от самия Пласидо Доминго. Мариана Пенчева е участвала и в редица оперни постановки на композитори като Маскани, Понкиели, Чилеа, Офенбах и др. Певицата е работила с най-великите диригенти на нашето време като Рикардо Мути, Рикардо Шаи, Густав Кун, Даниеле Гати, Ричард Бониндж и др. Световноизвестното мецосопрано Мариана Пенчева е излизала на сцената в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио в рамките на цикъла „Българските диви“- 2004/2005г.
През новия сезон Варшавската филхармония ще бъде съорганизатор на Международен фестивал за съвременна музика „Варшавска есен“, съвместно със Съюза на полските композитори. В рамките 56-тото издание на музикалното събитие музикалната институция е подготвила множество изненади. Една от тях ще бъде поднесена на 22 септември от пианиста Кристиан Цимерман. В концертната зала на Варшавската филхармония той ще изпълни Клавирния концерт на Витолд Лютославски, а ценителите на класиката ще се насладят на още едно произведение от този композитор – Симфония №3. На пулта на Варшавската филхармония ще застане Яцек Каспшик.