Софийската опера с премиера на „Валкюра”.

Софийската опера с премиера на „Валкюра”.

На 14 април почитателите на Вагнер в България очакват с нетърпение втората част на тетралогията „Пъстенът на нибелунга” – „Валкюра”.

На 14 април почитателите на Вагнер в България очакват с нетърпение втората част на тетралогията „Пъстенът на нибелунга” – „Валкюра”. Дори и само за да чуеш на живо „Полетът на Валкюрите” си заслужава посещението на Националния ни оперен театър, но това всъщност е най-малката причина. Вагнер привлича не само с музиката си, но и с невероятната си драматургия, която води действието напред и те увлича като в холивудски трилър. Изключителният успех през миналата година на „Рейнско злато” доказа, че и в България може да се поставя Вагнер и то изцяло от български екип. Какво е режисьорското решение на новата постановка, Пламен Карталов разказа за съботното „Сутрешно кафе”. Част от интервюто можете да чуете тук на страницата на Класик ФМ.

На диригентския пулт на 14 април отново ще застане главният диригент на Филхармонията в Баден-Баден, Германия, маестро Павел Балев.

Първият досег на Павел Балев като диригент с Вагнер е през 2003 година, когато в операта в Хале му предлагат да дирижира „Летящият Холандец”. Следват оперите „Нюрнбергските майстори-певци" и "Рейнско злато". За първи път работи върху „Валкюра”, втората част на тетралогията „Пъстенът на нибелунга”.

„Вагнер е посветил 27 години на работа върху тетралогията. Трудът и времето, което и ние трябва да положим, за да реализираме тази музика, в никакъв случай не може да бъде по-малко от времето, което Вагнер е посветил за реализацията на своите мисли и идеи.” – това сподели Маестро Балев също в интервю за съботното „Сутрешно кафе” и още:

„Работата ми доставя голямо удоволствие, всички са много амбицирани и имат прекрасни качества и с много голямо удоволствие ходя всеки ден на репетиции, за да копаем, за да дълбаем в тази неизмеримост, която са Вагнеровите партитури. Господин Карталов с помощта на Рихард Тримборн, Велизар Генчев и частично с моя помощ успя да събере най-доброто, с което България разполага”.

Веднага след премиерата на „Валкюра”, Павел Балев ще дирижира концерт на Пловдивската филхармония със солист именитата българска прима Красимира Стоянова.

„С Краси Стоянова поддържам един много хубав контакт и тя ми предложи да направим този концерт в Пловдив. Ще направим част от заглавията, които записахме за нашия най-нов съвместен компактдиск за немската звукозаписна фирма "Орфео", който ще излезе през лятото.”

След завръщането му в Германия, където Павел Балев живее и работи от 1994 г., го очакват много проекти – гостувания в Италия и Испания с Филхармонията на Баден-Баден, на която той е главен диригент, пътуване до Америка и подготовка на новия концертен сезон.

На въпроса дали догодина ще дирижира „Зигфрид”, третата част на тетралогията „Пъстенът на нибелунга” Павел Балев отговори така: „ Това не е решение, което аз ще взема сам. Това е решение на ръководството на Софийската опера. Ако г-н Пламен Карталов ме покани, ще дойда с удоволствие.”