Законно ли е да свириш в метрото?

Законно ли е да свириш в метрото?

Цигулар бе арестуван в метрото на Ню Йорк, докато е свирил Бах.

Цигулар бе арестуван в метрото на Ню Йорк, докато е свирил Бах. Музикантът е Матю Крисчън, млад английски учител, който е убеден, че напълно законно е свирил на станцията при 68-ма улица.
Той е бил забелязан от полицейски служител, който го е наблюдавал и чиято реакция е била: „Не и днес!“ По думите на Крисчън, е последвала покана от страна на същия полицай да престане да свири и да напусне мястото. Отговорът обаче е бил: „Да, днес!“, след което музикантът е продължил изпълнението си на „Жига“ из Третата цигулкова партита на Й.С.Бах.
Така, миналия четвъртък се е стигнало да задържането на свирещият в метрото цигулар и той е бил принуден да прекара четири часа в ареста. „Ами, просто така се случи, пък и аз вярвам, че музиката е нещо законно“ – казва Матю Крисчън. Случаят доби популярност чрез социалните мрежи, а британското радио Classic FM припомня някои факти: „Изпълнението на музика е позволено в метрото на Ню Йорк, стига то да не пречи на транспортната система. Изпълнителите не се нуждаят от специално разрешително, освен ако не използват усилватели“. Припомня се и това, че английският учител е бил арестуван и през 2011г. по същата причина, но тогава е успял да осъди полицейските власти /NYPD/ и обвинението към него е било свалено.
Сега Матю Крисчън подема кампания в защита на „законността“ на музиката и вече е изработил 150 тениски с отпечатано върху тях послание, чрез което иска да разпространи идеите си. Хората, запознали се с този случай, вече усилено коментират ситуацията в социалните мрежи: „Успех, Матю, моля продължете да свирите навсякъде и по всяко време, живата музика наистина повдига духа и ни кара да се чувстваме добре – дори и само временно“ – гласи едно от посланията в подкрепа на музиканта във Facebook. По този повод в мрежата се появиха и още мнения, някои от които не просто окуражаващи, а доста по-радикални, в които се прави аналогия с аферата в САЩ с електронното подслушване, като пореден знак за „навлизащата полицейщина в държавата“. В един от коментарите се казва: „Свирете, г-н Крисчън! Това е времето, когато трябва да говорим срещу преобладаващата тирания“.