Най-доброто от операта – в кината на Русия

Най-доброто от операта – в кината на Русия

Малцина могат да си позволят лукса да видят с очите си водещите

Малцина могат да си позволят лукса да видят с очите си водещите оперни, балетни или театрални постановки, които се играят днес по света. Няма как да бъдеш едновременно на няколко места, дори и да имаш финансовата възможност да присъстваш в повечето от известните театри.
Но тези граници все пак могат да бъдат превъзмогнати и за това свидетелства една инициатива на артистично обединение в Русия. 21 руски града са привилегировани в това отношение, защото на тяхна територия сега се провежда Летен театрален фестивал в кината.
Организатор е артистичната асоциация „CoolConnections“, която предлага на публиката най-интересните представления от световноизвестните театри. Така например, от Метрополитън опера в Ню Йорк „пристигат“ постановки с участието на Анна Нетребко, Дмитрий Хворостовски и други оперни звезди на Мет, а от театралната сцена – спектакълът на Кралския национален театър в Лондон „Аудиенцията“ с известната актриса Хилън Мирън в ролята на кралица Елизабет II. Танцовите представления са на Нидерландския танцов театър /NDT/ и някои от знаменитите балети на Болшой театър, като „Ромео и Жулиета“ и „Баядерка“ с участието на прима-балерината Светлана Захарова. „Кармен“, „Трубадур“, „Армида“, „Травиата“, „Турандот“ и „Севилският бръснар“ са оперите, чийто спектакли се показват в кината от 2 юли до 21 септември.
Това са постановки на Метрополитън опера от 2010г. насам, в които пеят редица звезди, като Джойс ДиДонато, Хуан Диего Флорес, Самюел Рейми, Мария Гулегина, Марина Поплавская, Натали Десе, Дмитрий Хворостовски, Рене Флеминг, Марсело Алварес, Елина Гаранча, Роберто Аланя и др. Подбора е направен така, че руската публика да стане съпричастна към най-новото от постановките на Мет от последните няколко сезона. Към едно от представленията има особен интерес, защото събира имената на съвременни музиканти с доказали се вече авторитети: това е последната опера на Пучини „Турандот“ /Мет, 2012г./
Тук режисьор и художник е легендарният Франко Дзефирели, а на диригентския пулт – Андрис Нелсонс. В главните роли - Мария Гулегина, Мария Поплавская, Марчело Джордани и Самюел Рейми.
Така излъчването на опера в кината всъщност продължава една вече установена практика – на територията на Русия да бъдат показвани /пряко или на запис/ важните спектакли от сцената на един от най-престижните оперни театри в света, какъвто е Мет в Ню Йорк.