Основателят на Балет „Чикаго” гостува в „Сутрешно кафе”

Основателят на Балет „Чикаго” гостува в „Сутрешно кафе”

Ученикът на Баланчин преподава на българи

Миналия петък гост на „Сутрешно кафе с Геми” бе основателят и артистичен директор на балет „Чикаго” Даниел Дуел. От 1979-1987 година той е бил солист на Ню Йорк Сити Балет и е гостувал в множество танцови компании в САЩ. Дуел работи като хореограф от 1980 г. и е поставял хореографии за Балет Чикаго, Балет Хиспанико от Ню Йорк, Дейтън Балет, Харкнес Денс Театър, Танцов Фестивал "Джейкъб Пилоу" и Американското Балетно Училище.  Днес Даниел Дуел организира и преподава в специализирани класове по класически балет в САЩ и Европа.

В студиото на Класик ФМ балетният педагог заяви, че „кризата не се е отразила на работата на балет „Чикаго”, макар и да има балетни трупи, които да са пострадали от финансовия крах”. Даниел Дуел отбеляза, че в американските балетни състави липсват балетисти. Той сподели в ефир, че е „впечатлен от високото ниво на младите балерини и балетисти от страната ви”. Той си припомни годините, в които е получавал уроци лично от Джордж Баланчин. „Никога в живота си не бях виждал един толкова приятелски настроен и същевременно взискателен човек. Той питаше начинаещите къде са учили преди неговата школа, след което ги убеждаваше, че при него наистина ще получат знанията за професионални балетни артисти”. 

След семинарните занятия в България, Дуел ще започне подготовката на спектакъл с хореографии на Баланчин. Постановката ще бъде представена от балет „Чикаго” в средата на май 2011г.