Испанската Кралица награди Виктория Василенко

Испанската Кралица награди Виктория Василенко

Пианистката се отдава на подготовка през лятото

Младата пианистка Виктория Василенко продължава своето образование във Висшето училище за музика „Кралица София”, Мадрид, Испания. Нейните успехи през изминалата академична година бяха увековечени с един специален приз. На официална церемония през този месец тя получи наградата за най – обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, която й бе връчена Н.В. Кралица София. Събитието се проведе в двореца „Ел Пардо”, който до 1885 е използван като лятна резиденция на испанските крале. Сред присъстващите бяха Инфанта Доня Маргарита и съпругът й Карлос Сурита- дук на Сория, министърът на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт, посланикът на Руската федерация в Испания Юри Корчагин, председателката на фондация „Албенис” и директорка на Висшето училище за музика „Кралица София” Палома О'Шеа и други високопоставени лица.
„Това беше може би най-невероятното преживяване досега”, сподели Виктория Василенко, която е артист на „Кантус Фирмус”. В ефира на „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” пианистката си припомни първата среща с проф. Башкиров, когото окачестви като „световен музикант, изпълнител и преподавател от най-високо ниво”. Повече за трудностите, които е срещнала 21-годишната българка в Испания, ще чуете в звуковия файл под снимката.
Припомняме ви, че още като ученичка в НМУ „Л.Пипков” Виктория Василенко излезе на сцената с Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Веско Пантелеев-Ешкенази, където представи Концерт за пиано и оркестър в ре минор № 20, от В. А. Моцарт. Цялата биография на талантливата пианистка ще откриете ТУК
На 24 юни от 19ч. й предстои рецитал в НДК, за който можете да прочетете подробности и да откриете билети ТУК
За Виктория Василенко Лято-2013 ще премине под знака на подготовката. Пред пианистката предстои рецитал в Пасау, Германия, както и конкурс, който ще се проведе към края на годината. Календарът на Виктория Василенко вече се запълва и в началото на 2014г. На 14 и 15 март догодина в София и Русе й предстои изпълнение на Тройният концерт на Бетовен с участието на Атанас Кръстев- виолончело и аржентинския цигулар Хавиер Инхаусти в съпровод на Радиосимфониците, дирижирани от маестро Емил Табаков.